Na hlavný obsah

Ruská vojnová propaganda sa mení. O špeciálnej operácii sa už nehovorí, v kurze začína byť iné slovo

Menia sa aj učebnice dejepisu.

Ruská vojnová propaganda sa mení. O špeciálnej operácii sa už nehovorí, v kurze začína byť iné slovo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ruská propaganda po roku a pol invázie na Ukrajine mení jazyk. Zatiaľ čo na jej začiatku ju v ruskom priestore nesmeli nazvať inak, ako špeciálnou vojenskou operáciou, dnes ju prokremeľskí propagandisti bežne opisujú ako vojnu. Ukrajinci sa zároveň snažia o to, aby aj Rusi pocítili, čo oni zažívajú doma.

Informácie z Kyjeva o útokoch dronov na Moskvu, poškodení ruských lodí alebo správy o pomalej protiofenzíve pre mínové polia. To všetko sú fakty.

„Medzi Rusmi v Moskve, čo viem od svojich známych, to vyvoláva isté obavy,“ hovorí spolupracovník RTVS Jiří Just. Informácie od Ruska o potrebe denacifikácie Ukrajiny, ochrane obyvateľov Donbasu, či o vojenskej hrozbe zo strany Poľska – to je propaganda.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Viktória Bellová:

Alebo staršia správa z Kremľa, že ruská armáda zostrelila 1000 dronov Bayraktar-TB2. Problém je v tom, že vyrobených bolo necelých 500 kusov a Ukrajina ich má asi 20.

Tieto nepravdivé informácie, ktoré majú sčasti demotivovať Ukrajincov, počúvajú najmä občania Ruska. Tam prakticky neexistuje opozícia a internet kontrolujú.

„Nejde o to, že by všetci naozaj tlieskali tomu, že Putin vedie vojnu proti Ukrajine a že by sa im darilo dobre a boli nadšení z toho, ako Rusko vnímajú na medzinárodnej scéne. Ale niektorí sú tiež motivovaní strachom alebo absenciou alternatív,“ vysvetľuje bývalá spravodajkyňa v Rusku Deníka N Petra Procházková.

Slovu vojna sa už nevyhýbajú

Propaganda sa však vyvíja a dnes je už slovo „vojna“ – ktorému sa Kremeľ všemožne vyhýbal – čiastočne povolené.

„Už to v úvodzovkách dovolili s tým, že slovo vojna môžu používať skôr tí, povedzme, prokremeľskí experti alebo prokremeľskí propagandisti. Odporcovia Kremľa to majú stále zakázané, stále ich za to pokutujú,“ hovorí Just.

Dnes už Rusko nehovorí o „špeciálnej operácii“ ale ťažkom konflikte, ktorý sa zapíše do dejín. A tiež do ruských učebníc dejepisu, opäť v duchu špeciálnej vojenskej operácie.

„Je dôležité študentom sprostredkovať naše ciele a zároveň fakty o neonacistoch na Ukrajine, o úlohe denacifikácie či demilitarizácie,“ uviedol minister školstva Ruskej federácie Sergej Kravtsov.

Ani ruské či ukrajinské informovanie o vojne však nedokáže zmazať desivé fakty. Podľa amerických spravodajských služieb prišlo od začiatku vojny na Ukrajine o život na oboch stranách konfliktu vyše 350-tisíc vojakov a viac ako 40-tisíc civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet