Na hlavný obsah

Výroky maďarského šéfa diplomacie o T. Gašparovi a polícii vyvolali rozruch: Szijjártó vstúpil do volebnej kampane, tvrdí E. Heger

Na Szijjártóa reagujú aj M. Šimečka, R. Sulík a ďalší.

Výroky maďarského šéfa diplomacie o T. Gašparovi a polícii vyvolali rozruch: Szijjártó vstúpil do volebnej kampane, tvrdí E. Heger
Na snímke maďarský šéf diplomacie Péter Szijjártó. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka vyzval maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa, aby rešpektoval suverenitu SR a zdržal sa výrokov, ktoré nepodložene spochybňujú nezávislosť polície SR.

Szijjártó v sobotu vyhlásil, že na celom svete vrátane Slovenska sa uskutočňuje stíhanie politikov, ktorí sú v opozícii voči „medzinárodnému liberálnemu mainstreamu a odvážne zastávajú národné záujmy“. Narážal pritom na zadržanie bývalého policajného šéfa Tibora Gašpara.

Fico hovorí o trafenej husi

Šéf Smeru-SD Robert Fico si myslí, že nie je náhoda, pokiaľ začína byť prípad zadržania policajného exprezidenta Tibora Gašpara vnímaný aj v zahraničí. Ministrove výroky ho neprekvapujú a tvrdí, že v Šimečkovom prípade „trafená hus zagágala“.

Predseda SaS Richard Sulík na sociálnej sieti reagoval tým, že Szijjártó svojím komentovaním práce slovenských orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) prepásol príležitosť mlčať.

Szijjártó vstúpil svojimi výrokmi do volebnej kampane, myslí si predseda mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger. „Takéto tvrdenia sú nielen nepravdivé, ale aj v ostrom rozpore so snahou o dobré susedské vzťahy. Maďarský minister zahraničných vecí nemá najmenší dôvod komentovať prácu slovenských OČTK tak, ako náš minister zahraničných vecí nekomentuje prácu maďarských OČTK,“ uviedol v stanovisku.

Dzurinda a Simon sa zhodli

Predseda mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró podotkol, že každý si môže hovoriť, čo chce, riešenie však podľa neho treba nechať v prvom rade na OČTK. Podľa lídra mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd Mikuláša Dzurindu takéto vyjadrenia v poriadku nie sú.

„Je jasné, že každý si môže hovoriť, čo chce, ale otázka je, ako to prispieva alebo neprispieva k našim vzájomným vzťahom,“ skonštatoval v relácii RTVS Sobotné dialógy. Spolu s predsedom zoskupenia mimoparlamentných strán okolo Maďarského fóra Zsoltom Simonom sa zhodli na tom, že nejde o prvú provokáciu zo strany Maďarska. Simon zároveň podotkol, že Szijjártó sa už viackrát postavil na stranu Smeru-SD.

Szijjártó napísal, že v Spojených štátoch sa novou obžalobou usilujú vyradiť najpravdepodobnejšieho kandidáta v najbližších prezidentských voľbách, na Slovensku zadržali popredného politika strany, ktorá má – ako uviedol – najväčšiu šancu v jesenných parlamentných voľbách, v Bosne a Hercegovine podali žalobu na demokraticky zvoleného lídra srbskej komunity.

V piatok (11. 8.) v skorých ranných hodinách zadržali policajti Národnej kriminálnej agentúry bývalého policajného šéfa Tibora Gašpara, ktorý kandiduje v septembrových parlamentných voľbách za Smer-SD. Vzniesli voči nemu obvinenie z troch skutkov kvalifikovaných ako prečin podplácania.

Téme sme sa venovali aj v relácii Sobotné dialógy, pozrieť si ju môžete tu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko