Na hlavný obsah

Maďarský minister hovorí o hone na exšéfa polície: Podľa K. Forróa len povedal svoj názor, M. Dzurinda a Z. Simon sú kritickejší

Szijjártó komentuje aktivity slovenskej polície.

Maďarský minister hovorí o hone na exšéfa polície: Podľa K. Forróa len povedal svoj názor, M. Dzurinda a Z. Simon sú kritickejší
Mikuláš Dzurinda, Krisztián Forró a Zsolt Simon počas diskusnej relácie Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Aktuálne na Slovensku rezonuje obvinenie policajného exprezidenta Tibora Gašpara, ktorý sa nachádza na vysokom mieste na kandidátke strany Smer-SD. Predseda Smeru Robert Fico hovorí o likvidácii opozície. Predseda strany Modrí, Most-Híd Mikuláš Dzurinda v tejto súvislosti deklaroval, že orgány činné v trestnom konaní majú jeho dôveru. Vyjadril sa tak v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Dzurinda si myslí, že keď začneme spochybňovať demokratické inštitúcie, čoho sa podľa neho dopustil napríklad líder OĽANO Igor Matovič pri liekovej agentúre, ide o „začiatok konca“. Líder Maďarského fóra v spojení so stranami ODS, ZR, RK, DS Zsolt Simon takisto potvrdil, že polícia má jeho dôveru. Poukázal zároveň na to, „koľko zla“ podľa neho „napáchal Smer, keď bol vo vláde“.

Simon oceňuje profesionalitu polície

Zsolt Simon je presvedčený, že orgány činné v trestnom konaní si len robia svoju robotu. „Osobne si myslím, že Slovensko by bolo oveľa kľudnejšie, keby aj Robert Fico a Kaliňák si išli na nejaký čas oddýchnuť do väzenia. Ale to je môj subjektívny názor,“ povedal Simon v diskusnej relácii RTVS s tým, že oceňuje profesionalitu polície, ktorá nezohľadňuje dátum volieb. Zdôraznil, že si nemyslí, že strana Smer na Slovensku čelí prenasledovaniu.

Záznam diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy:

Predseda strany Alianica – Szövetség Krisztián Forró si myslí, že Gašparov prípad treba nechať na orgány činné v trestnom konaní. Zároveň však v relácii Sobotné dialógy doplnil, že „načasovanie toho, čo sa stalo, je minimálne zaujímavé“. Forró poukázal na to, že dôveryhodnosť polície medzi občanmi podľa prieskumov klesá.

Situáciu na Slovensku komentoval aj maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Ten sa vyjadril, že Tibor Gašpar sa stal terčom honu. V súvislosti s tým, že maďarský minister sa vyjadruje ku slovenskej kauze, ktorá je doposiaľ živým prípadom, Forró zdôraznil, že „každý má právo vyjadriť si svoj názor“.

Dzurinda hovorí o provokáciách

Mikuláš Dzurinda, ktorý v minulosti pôsobil aj ako šéf diplomacie, si myslí niečo iné. „Samozrejme, že to nie je v poriadku, čo urobil pán Szijjártó, a nie je to prvýkrát,“ povedal Dzurinda s tým, že k provokácií voči Slovensku sa Maďarská vláda z času na čas dopúšťa a dochádza k tomu už roky. „Výrok pána Szijjártóa sa prieči elementárnym diplomatickým zvyklostiam,“ zdôraznil.

Zsolt Simon poukázal na to, že tento prípad nie je prvým, keď sa šéf maďarskej diplomacie vyjadruje na podporu strany Smer. Simonovi sa, ako povedal, z takýchto aktivít dvíha žalúdok. Forró regoval, že Dzurinda a Simon sa pri kritike maďarských politikov dopúšťajú práve toho, čo im sami vyčítajú. „Ako sa správajú maďarskí politici alebo čo sa deje v maďarsku, to teraz odsudzujú, komentujú a vyjadrujú sa k tomu,“ skritizoval predseda strany Alianica – Szövetség.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko