Na hlavný obsah

A. Danko: Ak mi národ dá dôveru, budem zaňho bojovať ako Orbán za Maďarov (rozhovor)

Predseda SNS predstavil povolebné priority jeho strany.

A. Danko: Ak mi národ dá dôveru, budem zaňho bojovať ako Orbán za Maďarov (rozhovor)
Na snímke predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Foto: RTVS

Andrej Danko v predvolenom rozhovore niekoľkokrát skritizoval predstaviteľov predošlej vládnej koalície a ich viaceré kroky. „Nikdy mi nenapadlo, že budem kanceláriu odovzdávať Kollárovi a pozerať sa, že Matovič je premiér,“ uviedol predseda Slovenskej národnej strany.

Po voľbách okrem iného sľubuje aj to, že nepôjde do žiadnej vlády, ktorá nezdvihne dôchodky aspoň o 100 eur. Prioritou by podľa neho mala byť aj dostavba diaľnic či reforma zdravotníctva. Viac o plánoch SNS si prečítajte v rozhovore nižšie.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

Ak by ste mali vybrať niečo z programu vašej strany, na ktorú oblasť verejného života dávate najväčší dôraz?

Sociálne zabezpečenie a rapídna pomoc dôchodcom. Nepôjdeme do vlády, keď nezdvihneme dôchodky aspoň o 100 eur. Pomoc mladým ľuďom s hypotékami, zdanenie bánk a pevná ruka v oblasti toho, čo vidíme, pretože medzinárodná hanba z toho zatýkania v okolitých štátoch ostala.

Ľuďom sa zvyšujú životné náklady, zvyšujú sa spotrebiteľské ceny, ceny energií, hypotéky. Ako by mal konkrétnejšie pomôcť štát?

Blázni ako Sulík, Matovič, Kollár nemali odpustiť dane bankám. Mohli sme mať 500 miliónov ročne. Tie tri a pol roka šialenstva pri testovaní a očkovaní máme za sebou a v každom prípade by mal štát adresne hľadať systémy na výstavbu diaľnic, podporu cestovného ruchu a športu. Žijeme z ruky do úst, potrebujeme sa baviť o energetickej budúcnosti, o tom, či budeme len poskokovia Bruselu alebo budeme hrdý suverénny národ, ktorý si bude hájiť svoje. Z hádok, zatýkania a nenávisti, ktoré tu sú, sa ľudia nenajedia.

Ak sa teda osobitne pozrieme na skupinu sociálne slabších občanov, dôchodcov a mladé rodiny, mal by štát zvýšiť podporu týchto skupín?

Bez debaty, najmä ochranu žien s deťmi a rozvedené páry. Snažili sme sa, aby sa rozvedené matky dostali k výživnému skôr než im to nejaký šialenec začne platiť. Po ďalšie, je nemožné, aby dôchodcovia, ktorí majú minimálne dôchodky, vedeli platiť domovy sociálnych služieb.

Musíme hľadať systém, ako týchto ľudí ochrániť. Tá vlna cien energií, ktorá prichádza zo Západu, je pre nás zničujúca. Na západe, napríklad v Španielsku, nemajú také náklady na energiu ako my. Odstrihnutie od ruského plynu je zničujúce pre východné štáty aj veľký priemysel a pre domácnosti. Štát musí pevnou rukou pomáhať občanom, nie len zdaňovať Slovnaft za ruskú ropu, ale nájsť odvahu, ako zdaniť IT firmy a banky, ktoré sú na Slovensku a ako ľuďom pomáhať.

V marginalizovaných komunitách v osadách na Slovensku stále pretrvávajú problémy. Ako by ste chceli pomôcť týmto ľuďom konkrétnejšie a tak, aby sa to následne prejavilo aj v ďalších generáciách?

Som z Revúcej, vyrastal som s Rómami a viem, aké to je. Stratili sa tam miliardy z európskej pomoci. Sú veci, ktoré vyriešite a sú veci, s ktorými žijeme a nikdy sa nevyriešia. V každom prípade, adresné dávky, ktoré išli na ich zabezpečenie a ubytovanie mali jednu zásadnú chybu, nemotivovali ich pracovať.

Dávky Rómov nenaučili pracovať, ale žiť na pokraji spoločnosti. Je niečo, čo nemôžeme akceptovať a musíme hľadať formu, ako ich do spoločnosti zakomponovať. Sú to dobrí umelci, športovci, ale ten problém je oveľa zložitejší. Myslím si, že tým základným prvým krokom by malo byť, aby sociálne dávky a pomoci rodinám išli cez starostov, cez mestské úrady, ako to urobili Maďari, aby títo ľudia aspoň čistili dediny, keď už nič nechcú robiť.

V ostatných rokoch otriasli viaceré medializované prípady dôverou v justíciu, ale aj políciu a prokuratúru. Aké kroky by ste urobili na ich úplné odpolitizovanie?

Musí dôjsť k totálnej zmene zákona o policajnom zbore, trestného zákona a trestného poriadku. Neexistuje štát v Európe, aby dvakrát polícia zatkla aktívneho šéfa Slovenskej informačnej
služby.

Môj názor na Borisa Kollára je, že je to gauner, ktorý nemal byť nikdy v politike a predsedom Národnej rady SR, to sa časom ukáže. Čudujem sa, že Kollár ako človek, ktorý nominuje ľudí do Slovenskej informačnej služby, ešte neodišiel z vlády po tom, keď mu Matovič dal zatvoriť Pčolinského. Po ďalšie už je to dneska hanba aj Ódora a Čaputovej.

Z okolitých štátov dostávame rôzne bezpečnostné informácie. SNS mala na starosti Slovenskú informačnú službu štyri roky. Ja dostávam informácie, že sa z nás smejú, že v okolitých štátoch vyzeráme ako banánová republika a že sa sem boja poslať akúkoľvek spravodajskú službu a jednoducho akúkoľvek informáciu.

Musíme urobiť nápravu. Nikde vo svete sa aktívny člen alebo aktívny šéf tajnej služby nezatýka, že sa mu vykopujú dvere ráno o štvrtej a že jeho ochranka nevie, čo má robiť. Predstavte si, že ochranka Slovenskej informačnej služby začne strieľať po našich kukláčoch.

Ruská vojenská agresia na Ukrajine trvá už viac ako rok a pol. Slovensko našim východným susedom pomáha vojensky aj humanitárne. Chcete pokračovať v tejto pomoci?

Nie, nechceme pokračovať v pomoci vojenskej. Som proti tomu, ako aj teraz darovali húfnice Zuzany. Myslím si, že Ukrajina si musí svoj problém vyriešiť. Som proti tomu, aby generál Zmeko chodil ako šéf ozbrojených síl na návštevu územia, kde je konflikt. Neštvime už tých Rusov, lebo sa tu naozaj všetci zložíme. Ak im to, čo sa deje na Ukrajine, neakceptujú niektoré štáty, my sa nestavajme do pozície, že tam budeme posielať zbrane.

My budeme tí užitoční idioti a niekto na západe sa bude smiať. Spojené štáty idú teraz darovať F-16 cez Dánsko a cez nejaký štát z Beneluxu. Európa má mať svoje záujmy a to sú, aby ten konflikt skončil. Stále hovorím, že riešenie je také, aké sa použilo na Cypre medzi Grékmi a Turkami. Erdogan sa tu smeje. V prvom rade by sa mal vyriešiť problém na Cypre, kde v roku 1974 Turci ako členský štát NATO obsadili Cyprus.

Ak by ste boli vo vláde, čo by urobila vaša strana a ak by mohla prispieť k vyjednávania o mieri na Ukrajine?

Vždy hovorím, ak mi národ dá dôveru, budem zaňho bojovať ako Orbán za Maďarov, tak ja za Slovákov. Je to v rukách ľudí. Tri roky videli vládu bláznov, Sulíka, Matoviča, Kollára. Nikdy mi nenapadlo, že budem kanceláriu odovzdávať Kollárovi a pozerať sa, že Matovič je premiér. Keď nám ľudia dajú dôveru, budem robiť od rána do večera pre tento národ, ako som vždy robil.

Aj keď sa niektorí smejú z rekreačných poukazov, ale aj včera som bol v Tatrách. Tridsať percent hotelov funguje len vďaka poukazom a mohol by som pokračovať, ale mám jasnú víziu. Dôležitá je dostavba diaľnic, reforma v oblasti zdravotníctva, pomoc dôchodcom, mladým ľuďom a hlavne vytvoriť systémové veci, pretože zo zatýkania a nenávisti, ktoré nám tu predvádzajú, sa ľudia nenajedia a verím, že to pochopia.

Aké sú podľa Vás zahraničnopolitické priority Slovenska?

Musíme rozvíjať všetky výhody Únie a bojovať za jej reformu. Nesmieme stratiť právo veta. Čo sa týka NATO hovorím, že je to zastaralý projekt. Musíme hovoriť o tom, ako spolupracovať s armádami členských štátov v EÚ. Nie som šialenec, ako vidíme v poslednej dobe niektorých ľudí, ktorí hovoria o odchodoch z Únie a NATO. Slovensko naozaj žije v strednom území Európy a my si nemôžeme dovoliť nijaké pokusy. Potrebujeme kolektívnu bezpečnosť, naša armáda je zdecimovaná, ale nemôžeme byť poskokovia záujmov iných veľmocí spoza mora.

Na Slovensku sú stále problémy v zdravotníctve. Čo by ste urobili, aby sa zlepšila zdravotná starostlivosť o pacienta?

Sám som bol na pozorovaní ako onkologický pacient na Kramároch. Máme úžasný personál, urobilo sa dobre pre zdvihnutie platov doktorov. Treba pokračovať v stabilizácii personálu.
Musíme sa baviť o infraštruktúre, keď dokáže súkromník v Bratislave postaviť nemocnicu za 250 miliónov eur, ako to, že to nedokáže štát v každom krajskom meste?

Často kritizujeme komunizmus, ale keď by nebol Husák so Štrougalom, tak nemáme ani nemocnice, školy, škôlky a kultúrne domy. Myslím si, že je to jasný dialóg štátu so súkromníkmi. Vytvorenie adresnej siete tak, aby každý mal dostupnú zdravotnú starostlivosť. Myslím si, že zdroje na to sú. Tak, ako sú aj na výstavbu diaľnic, len nám chýba systém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko