Na hlavný obsah

T. Hanuliak: Každý politik by mal mať hmotnú aj trestnoprávnu zodpovednosť (rozhovor)

Hlavnými prioritami strany SOS sú zdravotníctvo a zvýšenie životnej úrovne.

T. Hanuliak: Každý politik by mal mať hmotnú aj trestnoprávnu zodpovednosť (rozhovor)
Na snímke predseda hnutia Spoločne občania Slovenska Tibor Hanuliak. Foto: RTVS

Predseda strany Spoločne občania Slovenska (SOS) Tibor Hanuliak v predvolebnom rozhovore v RTVS kritizoval neustále narastajúci dlh Slovenska. V tejto súvislosti uviedol, že SOS navrhuje, aby mal každý politik hmotnú aj trestnoprávnu zodpovednosť.

Ako ďalej uviedol Hanuliak v rozhovore, jeho strana sa v programe najviac sústreďuje na životnú úroveň a zdravotníctvo. Viac sa o SOS dozviete nižšie.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

Ak by ste mali vybrať niečo z programu vašej strany, na ktorú oblasť verejného života kladiete najväčší dôraz?

Máme desatoro, ktoré je pre nás priorita. Máme tam životnú úroveň, zdravotníctvo, dopravu, poľnohospodárstvo, školstvo, podporu mladých rodín, seniorov, podnikateľov a živnostníkov, zahraničnú politika a životné prostredie.

Maximálnu prioritu má životná úroveň, potom je to zdravotníctvo a podpora mladých a seniorov. To sú štyri hlavné body, na ktoré sa budeme zameriavať.

Ľuďom sa zvyšujú náklady, zvyšujú sa spotrebiteľské ceny, ceny energií aj hypotéky. Ako by im štát mal pomôcť?

Štát má veľa možností, ako môže pomáhať. Keď ste spomenula hypotéky, tam sú zahrnutí mladí ľudia, ktorí sú takí nevoľníci. Keď si zoberú úver, či to je na byt alebo na dom a potom musia pracovať, či sú zdraví, či sú chorí, musia chodiť do tej práce, aby jednoducho mohli splácať úvery.

Mali by sme vytvoriť slovenskú banku, ktorú by mal zastrešovať štát, ktorý by bol garant týchto úverov. Ja ako človek, ktorý je v mladších rokoch narodený, ja si pamätám, keď štát vždy vytvoril bezúročné pôžičky. Fungovali a boli to príspevky pre mladé rodiny, ktoré naše mladé rodiny nemajú.

Ak sa teda osobitne pozrieme na skupinu sociálne slabších občanov, dôchodcov a mladé rodiny, mal by štát zvýšiť podporu týchto skupín?

Naši seniori sú na konci našej spoločnosti. Na jedného väzňa vynakladáme denne 40 eur. Na dôchodcu vynakladáme denne nejakých 15 eur, lebo tie ich priemerné dôchodky sú nejakých 450 eur.

Keď to zrátate, tak vychádza, že na väzňov dávame 1200 eur a na dôchodcov to vychádza 450 eur. Potom vychádza, že z týchto 15 eur denne majú títo seniori vyžiť. Je nepochopiteľné, že takto sa ten systém nastavil. Ešte keď si zoberiete, že väzni majú zaručených päť jedál – raňajky, desiata, obed, olovrant, večera.

Už nehovorím o tom, že keď má väzeň zdravotný problém, tak okamžite musia konať. Či to už je CT alebo iné odborné zásahy. Keď si zoberiete, v akej nevýhode sú naši seniori alebo celkovo my, normálni občania tohto nášho štátu.

Pozrime sa aj na marginalizované komunity v osadách. Aké je postavenie, aká je úloha štátu, aby im pomohol a aby sa to následne odzrkadlilo aj v ďalších generáciách?

Tu robíme obrovskú chybu. Naučili sme tieto sociálne skupiny zneužívať trošku sociálne dávky. Mali sme prísť na to, že začať ich učiť, trošku hospodáriť, mali by tam vznikať nejaké malé poľnohospodárske družstvá, ktoré by ich naučili hospodáriť, vznikať nejaké malé fabriky na peletky.

Sú to deti zeme, ktoré vedia pracovať a väčšinou robia pomocné práce. Každý rok máme nejaké povodne. Bolo by treba čistiť toky riek, potokov a toto by bol taký smer pre našich spoluobčanov, lebo oni pracovať chcú, len musíme nájsť pre nich podmienky.

V uplynulých rokoch otriasli dôverou v justíciu, ale aj k polícii a prokuratúre viaceré medializované prípady. Aké kroky treba prijať, aby nastalo ich úplné odpolitizovanie?

Myslím si, že už by malo skončiť politizovanie súdov, prokuratúry a polície. Sami vieme, že keď má politická strana poverenie vlády, tak samozrejme rozhoduje, kto bude policajným viceprezidentom, krajským policajným predsedom, okresným predsedom a takto by som mohol pokračovať. Kto je potom na prokuratúre, na súde, je nejaký vedúci tohto súdu a takto politicky sa veci posúvajú. Potom samozrejme justícia nekoná tak, ako by mala konať.

Ruská vojenská agresia na Ukrajine trvá už viac ako rok a pol. Slovensko pomáha nášmu východnému susedovi nielen vojensky, ale aj humanitárne. Aký je postoj vašej strany k pokračovaniu takejto pomoci?

My sa v prvom rade zameriavame na občanov Slovenska. Preto aj ten názov SOS – to už je volanie o pomoc, lebo sme spadli na samé dno. My už Ukrajine pomáhame materiálne. Pre nás je prvoradé, aby sme konflikt dostali za rokovací stôl.

Každá vojna, či to bola 1. alebo 2. svetová vojna, vždy skončí za rokovacím stolom. Kto najviac trpí? Vždy občania, obyčajne jednej aj druhej strany. Naše riešenie je rokovací stôl a tam si myslím, že k tomu potom dôjde.

No ak by ste boli vo vláde a za ten rokovací stôl by ste si sadli a mali by ste teda možnosť prispieť k vyjednávaniu o mieri na Ukrajine, čo by robila vaša strana?

Treba sa riadiť zdravým rozumom. Trpí jedna strana aj druhá strana, sú to bratské krajiny. Z histórie vieme, že sú to rovnakého vyznania a pôvodu a že sú to ľudia, ktorí stáročia žili spolu a jednoducho vychádzali. Myslím si, že treba ukončiť túto vojnu, lebo vždy je to len forma politiky inou formou.

Aké sú podľa vás zahraničnopolitické priority Slovenska?

Pre nás je prvoradé mať dobré vzťahy s Východom aj so Západom. To je priorita našej strany.

Slovensko má dlhodobo problémy v zdravotníctve. Aké kroky by ste priali, aby sa zlepšila zdravotná starostlivosť o pacienta?

Myslím si, že sme jediná strana, ktorá má zdravé riešenie. Nikto nehovorí o tom, že treba zmeniť systém, aby nám lekári a sestry neodchádzali. Treba uzákoniť zákon, kde lekári, ktorí skončia štúdium, musia 10 rokov odpracovať na Slovensku a potom môžu ďalej pokračovať aj v zahraničí.

To bola moja ďalšia otázka. Čo by ste ponúkli mladým lekárom, aby ostali na Slovensku?

Musíme im vytvoriť podmienky. Už to bude 20 rokov, čo sme v Európskej únii. Myslím si, že to bolo dosť času na to, aby sme vytvorili podmienky také isté, ako sú v Rakúsku či Nemecku.

Vo verejných financiách výrazne vzrástol dlh. Ekonómovia zdôrazňujú nutnosť prijať úsporné opatrenia. Ako to vníma aké plány má vaša strana?

Prirovnávam to k banke. Slovensko je od revolúcie nejakých 33 rokov. Od revolúcie nám stále narastá dlh. A to je, ako keby sme dávali do banky peniaze a máme tam takých bankárov, ktorí nám spravia vždy mínus. Sme za to, aby každý politik a každý, kto v týchto veciach rozhoduje, mal hmotnú aj trestnoprávnu zodpovednosť.

Čo vám je bližšie zvyšovať dane alebo šetriť na výdavkoch štátu?

Samozrejme, my sme proti zvyšovaniu daní a treba šetriť na výdavkoch.

Slovensko stráca v niektorých odvetviach konkurencieschopnosť. Ako by ste zlepšili to podnikateľské prostredie?

Celé roky, či živnostníci či malé firmy, či my všetci, ktorí podnikáme alebo sme podnikali vieme, že vymožiteľnosť práva na Slovensku je nulová. Treba zaviesť zákon medzi podnikateľmi, že faktúra, ktorá bude nezaplatená, je trestný čin. V Nemecku to dávno platí a myslím si, že tam je aj poriadok. Okamžite by nastal poriadok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko