Na hlavný obsah

R. Sulík: Polícia a prokuratúra nemajú byť odpolitizované, ale naopak podriadené ministrovi vnútra (rozhovor)

Šéf SaS tiež navrhuje, že ak lekári vyštudujú na Slovensku a odídu do zahraničia, štúdium by si mali doplatiť.

R. Sulík: Polícia a prokuratúra nemajú byť odpolitizované, ale naopak podriadené ministrovi vnútra (rozhovor)
Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík. Foto: RTVS

Strana Sloboda a Solidarita zastáva názor, že polícia a prokuratúra by nemali byť odpolitizované. „Naopak, aj polícia aj prokuratúra majú byť podriadené ministrovi vnútra, tak aby bol zodpovedný za ich výsledky preto, lebo na ministra má volič dosah,“ vyhlásil predseda strany Richard Sulík v predvolebnom rozhovore pre RTVS. Dodal, že občan si vo voľbách vie zvoliť novú vládu, policajného prezidenta však nie.

Ako uviedol v rozhovore Sulík, jeho strana sa chce zamerať najmä na tvorbu nových pracovných miest a rast ekonomiky. V zdravotníctve vníma problém nedostatku lekárov. Ten by strana SaS riešila tak, že ak po vyštudovaní na Slovensku odídu do zahraničia, štúdium si budú musieť doplatiť. Viac o plánoch Slobody a Solidarity sa dozviete v rozhovore nižšie.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

Náš verejný život sa skladá z viacerých oblastí, na ktorú konkrétne alebo na ktoré kladie vaša strana najväčší dôraz?

Ako najkritickejšie oblasti vnímame zdravotníctvo, školstvo, energetiku. Máme tam pripravené aj najlepšie riešenia. Predstavili sme rôzne časti programu a máme tu aj najsilnejšie tímy na tieto oblasti.

Môžeme sa pozrieť aj na vaše konkrétnejšie predstavy, najmä, čo sa týka toho, že žijeme naozaj v období rastu životných nákladov, cien energií, tovarov, služieb a hypoték. Ako by mal štát pomôcť ľuďom?

To, čo skutočne pomôže, je zabezpečiť istotu ekonomického rastu. SASKA je takouto istotou. Predstavili sme súbor takmer 100 k tomu, ako zvýšiť ekonomický rast. Hovoríme, že ak dostaneme mandát a podarí sa väčšinu z týchto opatrení aj zrealizovať, tak to ľudia pocítia na výplatách. Očakávame dosť silný nárast miezd a to je riešenie, ako kryť vyššie životné náklady.

Mal by štát zvýšiť podporu sociálne slabších skupín dôchodcov a mladých rodín?

Štát by mal umožniť vznik pracovných miest, uľahčiť vznik pracovných miest a vo všeobecnosti by štát nemal brániť tvorivosti ľudí. Naša krajina potrebuje to, čo naozaj pomôže. Nie rôzne rozdávačky a vkuse niekomu pomáhať, ale tvrdá práca a neklásť ľuďom prekážky v ich tvorivosti.

Upriamim pozornosť na marginalizované komunity v osadách, pretože tam stále pretrvávajú problémy. Akú úlohu štátu vidíte, aby pomáhal týmto ľuďom, aby sa to následne prejavilo aj v ďalších generáciách?

Deťom zabezpečiť vzdelanie, úplne bez debaty. Dospelým treba zabezpečiť prácu, nie ďalšie sociálne dávky. To nie je riešenie, ale prácu.

Justíciou otriasli v uplynulých rokoch viaceré medializované prípady. Čo treba urobiť na úplné odpolitizovanie súdov, ale aj polície a prokuratúry?

Ja si vôbec nemyslím, že treba políciu alebo prokuratúru odpolitizovať. Naopak, aj polícia aj prokuratúra majú byť podriadené ministrovi vnútra tak, aby bol zodpovedný za ich výsledky, lebo na ministra má volič dosah. Vo voľbách si vie zvoliť inú vládu s iným ministrom. Iného policajného prezidenta si zvoliť nevie.

Ukrajina už viac ako rok a pol čelí ruskej vojenskej agresii. Aký je postoj vašej strany k podpore Ukrajiny?

Musíme spraviť všetko preto, aby Rusko nebolo novým susedom Slovenska. To znamená, aby, to nedopadlo tak, že dnešná Ukrajina bude nové Rusko.

Ak by ste mali možnosť prispieť k vyjednávaniu o mieri na Ukrajine, čo by urobila vaša strana, ak by ste boli vo vláde?

V 21. storočí je dôležité docieliť mier, aby ľudia v strede Európy neumierali, to je bez debaty. Ale nie za každú cenu. Nie za cenu, že Rusko bude začínať v Užhorode a bude našim novým susedom. To určite nie.

Ako vníma vaša strana Slovensko a jeho zahraničnopolitické priority?

Tam nie je o čom diskutovať. Je to prozápadná a proeuroatlantická orientácia. To znamená, že sme členmi Európskej únie a NATO a tam aj ostaneme.

Problematickou oblasťou je stále zdravotníctvo. Ak by ste dostali na starosť tento rezort, čo by ste urobili, aby pacient pocítil zlepšenú starostlivosť?

Máme pripravené okamžité riešenia, ako zníženie čakacích lehôt či administratívy. Máme to aj detailnejšie rozpracované v našom programe. Potom si myslíme, že niektoré úkony, ako napríklad očkovanie, sa môže robiť v lekárňach, aby to odbremenilo lekárov. Naopak, voľne predajné lieky, teda na ktoré nepotrebujete recept, sa nemusia predávať iba v lekárňach. Toto je niekoľko z okamžitých zmien, ktoré by sme chceli robiť.

Mladí lekári odchádzajú zo Slovenska do zahraničia. Čo by ste urobili, aby ste ich motivovali, aby zostali?

Neodídu, keď budú mať lepšie pracovné podmienky. K tomu patrí aj vyššia výplata. Samozrejme, ľahko sa povie, že dáme im viac peňazí. Lenže to je práve to, čo je veľmi ťažké. Preto zmeny v zdravotníctve, ktoré nás čakajú, budú naozaj aj komplexné a bude mnoho detailných zmien.

Konkrétne u lekárov to začína tým, že ich potrebujeme mať viac. Viac ich získame, keď lekári, ktorí tu len vyštudujú, pričom slovenský daňovník im zaplatil štúdium, a oni odídu do zahraničia, kde potom tvoria hodnoty a pracujú, tak nech si láskavo to štúdium dodatočne zaplatia.

Výrazne vzrástol dlh verejných financií. Ekonómovia zdôrazňujú nutnosť prijať opatrenia pre konsolidáciu. Aká je predstava vašej strany?

Pomôže jedine ekonomický rast. SASKA je istotou ekonomického rastu. Všetky tie reči o tom, ako vyberieme viac daní alebo budeme šetriť, to sa neuskutoční. Je to nereálne. Reálne je uskutočniť reformy a realizovať riešenia, predstavili sme ich takmer 100, ktoré zvýšia ekonomický rast. Keď bude vyšší, keď ekonomika bude rásť rýchlejšie ako rastú dlhy, tak potom bude možné konsolidovať verejné financie.

Čo vám je bližšie pre zlepšenie stavu verejných financií, zvyšovanie daní alebo šetrenie na výdavkoch štátu?

Keď si mám vybrať z týchto dvoch vecí, tak šetrenie. Chcem povedať, že SASKA má červenú líniu iba jednu. Sme zásadne proti vyšším daniam. Nepôjdeme do vlády, ktorá bude mať v programovom vyhlásení napísané, že sa majú zvyšovať dane.

Podnikatelia upozorňujú, že v niektorých odvetviach klesá konkurenčná schopnosť Slovenska. Čo by ste urobili pre zlepšenie podnikateľského prostredia?

My už sme aj mnoho vecí urobili. Takzvané „kilečká“ sme prijali dve, tam bolo dokopy okolo 300 opatrení. Máme pripravené tretie „kilečko“, v ktorom sa nachádza ďalších 310 opatrení a našou snahou pri vyjednávaniach bude, ak nám teda volič dá mandát a budeme súčasťou vlády, aby sa toto kilečko presadilo hneď na začiatku volebného obdobia.

Podnikatelia pripomínajú nutnosť zjednodušiť administratívu, aby sa uľahčilo zamestnávanie cudzincov. Ako vnímate tento moment v rámci podnikateľského prostredia?

Nie tak zhurta. Nie je dobré pre krajinu, keď prichádzajú skladníci a robotníci pri páse a
odchádzajú lekári a programátori. To určite naša spoločnosť dlhodobo nechce, lebo jej to bude škodiť. My súhlasíme s príchodom cudzincov, ale musia sa preukázať s pracovnou zmluvou, kde bude mzda aspoň 1,5-násobok priemernej mzdy. Tento princíp je obsiahnutý v takzvanej blue card, ktorú teda navrhla Európska únia.

Nemali by sme obísť ani tému životného prostredia. Slovensko trápia problémy, čo sa týka medveďov a ich strety v obciach s ľuďmi. Takisto polemika okolo zonácie národných parkov. Aké ste si stanovili plány pre oblasť životného prostredia?

Medvede sú reálne veľký problém. Nie preto, že by usmrtili veľa ľudí. To nie je pravda, to je možno že jeden taký prípad do roka alebo za dva roky. Ale ďalší milión ľudí sa bojí tých medveďov v Ružomberku majú strach ísť na cintorín a podobne. Preto ich treba zrátať tou najpresnejšou metódou. Odborníci nech povedia, čo je optimálny stav a k tomuto stavu sa treba dopracovať. Treba teda ten stav regulovať.

Európska únia chce do roku 2030 zdvojnásobiť energiu z obnoviteľných zdrojov. Ako vnímate tento moment?

Myslím si, že to je veľmi naivná predstava, lebo obnoviteľné zdroje, to je najmä slnko a vietor, ktoré sú veľmi náhodné. Neviete nikdy povedať, kedy bude fúkať a kedy budú mraky. Preto potrebujeme aj ďalší a veľmi stabilný zdroj energie a to je jadrová energia. Na Slovensku očakávame veľmi veľký nárast spotreby, možno až zdvojnásobenie na najbližších 20 rokov. Preto hovoríme, že Slovensko bude potrebovať ďalšiu jadrovú elektráreň.

Ako vníma vaša strana postupný prechod na jazdu v elektromobiloch?

Opatrne s tým. Práve som to hovoril, spotreba elektrickej energie bude prudko rásť a postaviť jadrovú elektráreň trvá 20 rokov, čiže my sme sa aj vyslovili proti zákazu áut so spaľovacími motormi.

Regionálne rozdiely, taktiež jeden z problémov Slovenska. Ako ich vyrovnať?

V tomto sme už veľa urobili. Sedemdesiatšesť percent všetkých investičných stimulov, ktoré som podpisoval, išlo na východ. Medzi nimi Volvo, to je obrovský faktor. Samozrejme, potrvá chvíľku, kým začnú reálne vyrábať, ale ak Volvo nabehne, tak to znamená 3 až 4-tisíc pracovných miest priamo vo Valalikoch pri Košiciach a ďalších 10-tisíc pracovných miest v okolí. Práce je to, čo najviac pomôže znížiť regionálne rozdiely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko