Na hlavný obsah

Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates a ďalší technologickí lídri sa stretli s americkými senátormi, išlo o umelú inteligenciu

Politici sa obávajú zneužitia AI.

Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates a ďalší technologickí lídri sa stretli s americkými senátormi, išlo o umelú inteligenciu
Musk rokovania označil za "historické" a za "službu ľudstvu". Foto: TASR/AP

Zákonné regulácie umelej inteligencie (AI) sú rozhodne potrebné, ale nemali by vznikať narýchlo, povedal podľa agentúry Reuters líder väčšiny v americkom Senáte, demokrat Chuck Schumer po stretnutí s šéfmi najväčších amerických technologických firiem. Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates a 19 ďalších podnikateľov dnes strávilo s americkými senátormi niekoľko hodín. Musk rokovania označil za „historické“ a za „službu ľudstvu“, niektorí politici naopak kritizovali fakt, že sa konalo za zatvorenými dverami.

„Toto je dôležitý moment a v mnohých ohľadoch je bezprecedentný. Naozaj si myslím, že potrebujeme, aby sa (vo veci umelej inteligencie) vláda chopila vedenia,“ povedal novinárom pri príchode do Kapitolu Sam Altman, riaditeľ Open AI, materskej spoločnosti ChatGPT.

Riaditeľ Mety Zuckerberg s novinármi po niekoľkohodinovom rokovaní s viac ako 60 senátormi nehovoril, na otázky naopak odpovedal Musk, píše web stanice NBC News. Musk zopakoval svoje obavy, že AI by raz mohla „zničiť civilizáciu“, a že ľudia by podľa neho mali byť „proaktívni, skôr ako reaktívni“ v prístupe k umelej inteligencii.

Z čoho majú obavy politici

Jednou z obáv amerických politikov je podľa Reuters potenciálne širšie využitie AI pre ovplyvňovanie volieb, útokov na kritickú infraštruktúru a vyrábanie falošných videí, takzvaných deepfakes. Demokratický senátor za New Jersey Cory Boooker povedal, že „všetci účastníci rokovaní sa zhodli na tom, že vláda má úlohu regulátora“, ale že zostavenie konkrétnych opatrení bude výzvou.

Medzi ďalšími účastníkmi na strane hostí boli riaditelia a riaditeľky firiem Nvidia, Microsoft alebo IBM. Americký Kongres v tomto týždni organizuje ďalšie tri verejné vypočutia na tému umelej inteligencie. Rokovanie s technologickými gigantmi si u mnohých politikov vyslúžilo kritiku.

„Neviem, prečo by sme mali pozývať zástupcov tých najväčších monopolov na svete do Kongresu a radiť im, ako majú zarobiť viac peňazí,“ povedal republikánsky senátor Josh Hawley.

Demokratická senátorka Elizabeth Warrenová uviedla, že Kongres „umožňuje technologickým miliardárom lobovať u senátorov za zatvorenými dverami o jednej z najcitlivejších záležitostí americkej ekonomiky“.

AI ovplyvní každý aspekt života

Pri jednom z verejných rokovaní varovali riaditeľ Microsoftu Brad Smith a popredný vývojár Nvidia William Dally senátorov, aby zakomponovali „záchrannú brzdu“ do systémov umelej inteligencie, ktoré pomáhajú ovládať kritickú infraštruktúru ako sú elektrické siete alebo rozvody vody.

„AI ovplyvní každý aspekt nášho života. Má obrovský potenciál robiť dobré veci – liečiť rakovinu, sprístupniť potraviny, zlepšiť národnú bezpečnosť, pomôcť pri vzdelávaní. Ale rovnako má možnosť robiť zlé veci,“ poznamenal šéf senátnej väčšiny Schumer deň pred stretnutím s riaditeľmi veľkých firiem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet