Na hlavný obsah

Elektrifikácia trate na viac ako rok vyradí vlakovú dopravu v okolí Humenného

Nahradia ich autobusy.

Elektrifikácia trate na viac ako rok vyradí vlakovú dopravu v okolí Humenného
Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Železnice Slovenskej republiky

Pre elektrifikáciu železničného traťového úseku Bánovce nad Ondavou – Humenné od 25. septembra vlaky nahradí autobusová doprava. Od pondelka sa začína prvá etapa elektrifikácie na úseku Strážske – Humenné. Obmedzenie spôsobí pozastavenie železničnej dopravy na linkách Strážske – Humenné, Humenné – Medzilaborce mesto a Humenné – Stakčín.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informovala, že za osobné vlaky na týchto úsekoch nasadí autobusy. Rekonštrukcia sa týka celého železničného uzla vrátane prístupov do celej stanice Humenné a prístupu do depa.

Vo vlakoch diaľkovej dopravy bude obmedzené poskytovanie služieb v spacích vozňoch a autovozňoch v časti trasy. Veľkú rekonštrukciu na Zemplíne spojenú s elektrifikáciou realizujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ako manažér infraštruktúry.

Modernizácia trate Bánovce nad Ondavou – Humenné bude prebiehať vo viacerých etapách. Prvá etapa prác a úplnej výluky v úseku Humenné – Strážske by mala trvať rok do októbra 2024. O dvanásť mesiacov tak na tomto úseku majú po zrekonštruovanej trati opäť jazdiť vlaky.

„Po ukončení prvej etapy rekonštrukcie sa začnú ďalšie etapy prác a výluky v úseku Bánovce nad Ondavou – Strážske s predpokladaným trvaním do konca júla 2025. Tu teda budú o rok vlaky tiež nahradené náhradnou autobusovou dopravou,“ uviedol riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Modernizácia trate rozšíri možnosti vlakovej dopravy o elektrické vozidlá a umožní zrýchliť spojenie do Humenného. Traťová rýchlosť sa zvýši zo 100 na 120 kilometrov za hodinu. Spolu s väčšou dynamikou elektrických vlakov to skráti cestovný čas o niekoľko minút.

„Pre dopravnú obsluhu úsekov, na ktorých bude pozastavená železničná osobná doprava, pripravila ZSSK výlukový cestovný poriadok náhradnej autobusovej dopravy. Autobusy budú zastavovať na zastávkach tak, aby bola zabezpečená dopravná obslužnosť a dostupnosť v jednotlivých mestách a obciach na porovnateľnej úrovni oproti súčasnej dostupnosti železničnej dopravy,“ priblížil Kováč.

Zostavili nový výlukový cestovný poriadok

Výlukový cestovný poriadok je zostavený s cieľom zabezpečenia návozu do regionálnych centier a realizácie spoľahlivých nadväzností v stanici Strážske na vlakovú dopravu ZSSK.

Všetky vlaky kategórie REX 19xx na linke Košice – Humenné pôjdu len po stanicu Strážske s následným prestupom na autobusovú dopravu v smere Strážske – Humenné – Medzilaborce mesto a Strážske – Humenné – Stakčín.

Všetky osobné vlaky na linke Prešov – Humenné, okrem vlakov Vranov nad Topľou 4:15 – Prešov 5:13 a Prešov 22:50 – Vranov nad Topľou 23:46 vedených len po stanicu Vranov nad Topľou, budú jazdiť len po stanicu Strážske s následným prestupom na autobusy.

Osobné vlaky na linkách Humenné – Medzilaborce mesto a Humenné – Stakčín budú nahradené autobusmi. Bez náhrady budú odrieknuté štyri osobné vlaky v úseku Trebišov – Humenné.

Rýchliky Zemplín pôjdu v úseku Strážske – Košice – Bratislava hl. st. v pôvodnej súprave. V úseku Humenné – Strážske ich nahradia autobusy. Lôžkové a ležadlové vozne bude možné využiť len zo a do Strážskeho. Autovozeň na trase Humenné – Bratislava nebude vedený, národný dopravca pripravuje vedenie tohto vozňa na linke Košice – Bratislava.

Diaľkové vlaky Slovakia pôjdu v úseku Strážske – Košice – Praha takisto v pôvodnej súprave, pričom v úseku Humenné – Strážske ich nahradia autobusy. Expresy Šarišan budú vedené v pôvodnej súprave v úseku Bratislava hl. st. – Prešov a späť, v úseku Prešov – Strážske cestujúcich prepraví náhradná súprava a v úseku Strážske – Humenné ich odvezú autobusy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny