Na hlavný obsah

Železnice odsúvajú nákup predajných automatov. Jasné nie je ani zavedenie poplatku za nákup lístku pri pokladni

Chcú sa prispôsobiť novému zákonu o verejnej doprave.

Železnice odsúvajú nákup predajných automatov. Jasné nie je ani zavedenie poplatku za nákup lístku pri pokladni
Ilustračná snímka. Foto: SITA/Branislav Bibel

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) odsúva tender na nákup predajných automatov na koniec roka. Dôvodom má byť aktualizácia podmienok pre schválenú novelu o osobnej verejnej doprave.

Rozhodnuté zatiaľ nie je ani o manipulačnom 50 centovom poplatku. Jeho zavedením chce národný dopravca motivovať ľudí k nákupu lístkov online. Podľa odborníčky na železničnú dopravu čaká národný dopravca na výsledok parlamentných volieb.

Predajným automatom na železniciach ako aj možnému zvýšeniu poplatku za papierový cestovný lístok sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý:

Pôvodne chcela ZSSK začať so súťažou na nákup predajných automatov počas leta. Celkovo plánuje zaobstarať 150 strojov. Situácia sa podľa hovorcu Tomáša Kováča skomplikovala.

„ZSSK aktuálne pracuje na aktualizácii súťažných podkladov, práve s ohľadom na nevyhnutnosť jej aktualizácie vo vzťahu k novele zákona o verejnej osobnej doprave. A tak isto s cieľom vyhlásenia verejného obstarávania najneskôr do konca roku 2023,“ priblížil Kováč.

Aktuálne sa lístok v automate dá kúpiť na 15 miestach. Hneď 10 prístrojov je pritom v tatranských elektrozubačkách.

Odborníčka na železničnú dopravu Desana Mertinková si myslí, že národný dopravca vyčkáva na výsledok volieb a nástup nového kabinetu – dôvodom je najmä rozdielny názor železničnej spoločnosti a Útvaru hodnoty za peniaze, ktorý spadá pod ministerstvo financií.

„Kým Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) chce zrušiť 90 kamenných pokladníc a poslať na ulicu takmer 700 pokladníkov, ZSSK zruší len 13 predajných miest a 70 pokladníkov,“ vysvetlila Mertinková.

Automaty majú pomôcť vo financovaní

Analytik Útvaru hodnoty za peniaze Martin Petróci považuje odsúvanie jedného z hlavných opatrení nedávneho auditu, s ktorým železničná spoločnosť súhlasila, za nešťastné.

„Opatrenie môže ročne ušetriť viac ako 13 miliónov eur, ktoré môže ZSSK investovať do zvýšenia kvality dopravy. ÚHP hodnotil projekt na kúpu automatov v novembri 2022 veľmi pozitívne,“ uviedol Petróci.

Analytici ministerstva financií navrhovali aj zavedenie manipulačného poplatku v hodnote 50 centov za nákup lístka pri kamennej pokladni. Železničná spoločnosť tvrdí, že rokovania ešte nie sú ukončené – a nie je tak jasné, kedy ho zavedú. Ministerstvo dopravy to vníma inak.

„ZSSK už toto opatrenie zaviesť môže, ale z nášho pohľadu by bolo korektné, aby sa tieto kroky udiali naraz so zavedením jedného cestovného lístka,“ dodala Miriam Švikruhová z tlačového oddelenia rezortu dopravy.

Jednotný lístok má fungovať od roku 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika