Na hlavný obsah

I. Matovič: Z krajiny, ktorá bola úplne najhoršia v celej EÚ v podpore rodín, sme urobili výkladnú skriňu (rozhovor)

Hlavným cieľom OĽANO je chrániť spoločné financie.

I. Matovič: Z krajiny, ktorá bola úplne najhoršia v celej EÚ v podpore rodín, sme urobili výkladnú skriňu (rozhovor)
Na snímke predseda hnutia OĽANO Igor Matovič. Foto: RTVS

Líder hnutie OĽANO Igor Matovič v predvolebnom rozhovore RTVS niekoľkokrát zopakoval, že hlavným cieľom jeho hnutia je chrániť verejné financie a pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú. Zdôraznil tiež, ako sa hnutiu OĽANO v tomto smere podľa jeho slov darilo.

„Z krajiny, ktorá bola úplne najhoršia v celej Európskej únii v podpore rodín, sme urobili výkladnú skriňu celej Európskej únie,“ vyhlásil predseda hnutia Igor Matovič. Viac o jeho povolebných plánoch sa dozviete v rozhovore nižšie.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

V prvej otázke sa pýtame, na ktorú oblasť verejného života kladie Vaša koalícia najväčší dôraz?

Sme trošku ako ostatní. My stále kladieme dôraz na to isté a to je alfa a omega. Naše hnutie, a teda naša koalícia, vznikla do tých volieb ide preto, že sme sa nedokázali pozerať na to, že politici, ktorí najprv v predvolebnej kampani lákajú ľudí a voličov na predvolebné guláše a na tie nejaké kortešačky, následne po voľbách akoby na tých ľudí zabudli. Zrazu ich začnú vo veľkom okrádať a ľudia majú potom žiť za almužny.

Pre nás je alfa omega zabezpečiť, aby peniaze, ktoré ľudia cez svoje dane, poplatky, pokuty a odvody platia do nášho spoločného, aby sa nerozkrádali, ale sa používali na pomoc ľuďom, ktorým treba. Preto je alfa a omega pre nás v boji proti korupcii rozviazať ruky statočným vyšetrovateľom.

Len vtedy, keď budú mať politici strach z polície, že keď niečo ukradnú, tak skončia zaslúžene v base, tak len vtedy tí politici reálne budú mať strach kradnúť. Vtedy ochránime naše spoločné peniaze. Základ je spravodlivosť pre každého a rozviazané ruky orgánov činných v trestnom konaní. Presne to sme aj tri roky robili. Štyridsať ľudí z tej mafie, ktorá tu 12 rokov vládla, vo veľkom rozkrádala naše spoločné a okrádala rodiny s deťmi, dôchodcov a ostatných, je už právoplatne odsúdených. Majú potvrdené rozsudky Najvyšším súdom a viac ako sto ľudí čaká na svoj rozsudok, sú obžalovaní alebo obvinení.

Toto je alfa a omega. Vytvoriť atmosféru strachu voči skorumpovaným politikom, aby politika bolo niečo, kde je nebezpečná. Takýmto spôsobom vieme ochrániť naše spoločné financie. To bolo vidieť aj za tie tri roky, napriek tomu, že boli mimoriadne ťažké krízy. Dokázali sme tie ochránené prostriedky použiť na financovanie, či už Covidu a vecí súvisiacich, takisto vo výdavkoch v súvislosti s Putinovu vojnou.

Popritom sme dokázali extrémnym spôsobom zvýšiť podporu na rodiny. Z krajiny, ktorá bola úplne najhoršia v celej Európskej únii v podpore rodín, sme urobili výkladnú skriňu celej Európskej únie. Dnes nie je v Európskej únii medzi 27 členskými krajinami jedna, ktorá by dávala na rodinnú politiku väčšiu finančnú podporu ako Slovensko, v porovnaní s priemernou mzdou v danej krajine. Naozaj sme z vnútra Európy sme urobili výkladnú skriňu. Ukázali sme to počas troch mimoriadne ťažkých rokov, ktoré boli plné veľkých kríz.

To je tá alfa a omega, ktorú aj naďalej v politike chceme robiť. Chrániť naše spoločné peniaze pred zbohatlíkmi, skorumpovanými politikmi, oligarchami, mafiánmi, ktorí manipulujú politickými stranami na to, aby okrádali ľudí, ktorí tam prispievajú a potom to ochránené použiť na pomoc ľuďom, ktorí to potrebujú.

Myslím, že nikto nepochybuje o tom, že rodiny s deťmi tú pomoc potrebujú. Nenajedia sa z toho, keď im politici budú hovoriť, že rodina je základná bunka spoločnosti. Rodiny s deťmi sa najedia z toho, čo majú v peňaženke a tých 200 eur na dieťa. Naozaj som na to hrdý, je to talizman.

Kvôli tomu nie som ani ministrom financií. Kvôli tomu SASKA povalila vládu, lebo sme si dovolili pomáhať rodinám. Veľmi ma mrzí, že tých 200 eur na dieťa nepodporili ani sociálni demokrati od Fica, ani od Pellegriniho. Ani tí, ktorí sa hrdia láskou k vlasti z Republiky. Hovoria, že bojovali, bojovali proti 200 eurám.

Akoby to bolo o tom, že Matovič si to chcel dať do peňaženky. Naozaj, dnes to rodiny cítia. Chceme chrániť týchto 200 eur, aby im to tieto strany nezobrali, lebo ani jedna nehlasovala za predĺženie tejto podpory. Bohužiaľ, ani Progresívne Slovensko to nepodporuje, ani SASKA. Chceme garantovať ľuďom, že 200 eur na dieťa zostane aj do budúcna. Predložíme, že to nebude len do konca budúceho roku.

Chceme garantovať ľuďom, že politici nebudú okrádať svojich vlastných voličov. Medzi politikmi sa to hovorí, že s Matovičom sa kradnúť nedá. To je alfa a omega nášho programu. Keď som spomínal rodiny s deťmi, tak sú to aj dôchodcovia, keď si porovnajú to, čo dostávali za Fica. Dostali slávnostný papier zo Sociálnej poisťovne, že im zvyšuje dôchodky o 1,90 eur.

V tomto roku, keď si to porovnajú, sme zvýšili dôchodky o viac ako 120 eur v priemere. To každý dôchodca, ktorý vie počítať vidí, že to je nebe a dudy. To sme dokázali len preto, lebo sme splnili to, čo sme sľúbili pred voľbami. Zlodejom sekneme pekne po prstoch a chudobným alebo ľuďom, ktorí to potrebujú, tie peniaze dáme. My naozaj v praxi robíme takú jánošíkovskú politiku. Bohatým podvodníkom brať a chudobným, rodinám s deťmi, dôchodcom, odkázaným ľuďom tú pomoc zase doručovať.

V tomto roku, keď si to dôchodcovia porovnajú, keď pôjdu do hĺbky, tak pomoc je vlastne 13-krát vyššia, alebo o 1200 percent vyššia, mimo dôchodkov ako im v priemere dával Fico s Pellegrinim. To sú výsledky, ktoré hovoria za nás a my pevne veríme, že rodiny s deťmi alebo dôchodcovia, keď odložia všetky emócie a všetky klamstvá, ktorými sa ich snažili tie tri roky manipulovať a porovnajú si to, čo majú v peňaženke, tak to dokážu oceniť.

Na snímke predseda hnutia OĽaNO - Igor Matovič
Na snímke predseda hnutia OĽaNO – Igor MatovičFoto: RTVS

Faktom ale je, že žijeme v období rastu životných nákladov. Rastú ceny energií, tovarov, služieb aj hypotéky. Ako tu vidíte úlohu štátu? Ako by mal pomôcť ľuďom v tých vyhliadkach do budúcna?

Čo sa týka energií, presne tak, ako sme to robili. Ja som vyrokoval, že slovenské domácnosti, opäť unikátne v celej Európe, platia tie isté účty za elektriku, ako platili minulý rok. Rovnaké účty budú platiť aj budúci rok. Myslím si, že máme byť všetci na čo hrdí. Keď si porovná účty za elektriku každý Slovák a keď pozná niekoho v Čechách a opýta sa, že koľko tam platia. Stačí jeden telefonát. České domácnosti platia o 136 percent viac za účty za elektrinu ako slovenské domácnosti. To je zase výsledok toho, že sme sa nebáli, že sme sa postavili zoči-voči oligarchom, ktorí vlastnia Slovenské elektrárne.

Pritlačili sme, nebolo to jednoduché, no na konci sme vyrokovali v podstate zľavy pre slovenské domácnosti v rozsahu miliárd eur. Je to na úkor majiteľov Slovenských elektrární, bohatých oligarchov, zbohatlíkov, ale v prospech obyčajných ľudí, v podstate každej jednej domácnosti. Toto je naša cesta.

Nebáť sa pritlačiť aj voči privatizérom, ktorým či už Dzurinda sprivatizoval energetické podniky alebo, kde vlastne Fico s Pellegrinim neodkúpili podiely späť za lacno. Voči týmto privatizérom sa postaviť zoči-voči a povedať im, tak teraz budú mať hody slovenské domácnosti, ktoré svojho času napríklad Slovenské elektrárne vybudovali svojimi rukami a potom k nim niekto prišiel za pár korún. Toto je naša politika, nebáť sa bohatých, zlodejom ísť po prstoch, a tým ktorým treba pomôcť, pomáhať.

Už ste to naznačili, ale musíme ísť podľa poradia. Ako vnímate úlohu štátu, čo sa týka podpory sociálne slabších skupín, dôchodcov a mladých rodín? Mal by štát zvýšiť pomoc týmto ľuďom?

Štát, ktorý nepomáha dôchodcom, sociálne slabším alebo mladým rodinám, v podstate nie je štát. To je len atrapa štátu. Lebo čo je úloha štátu? Štát by mal vytvoriť motivačné prostredie pre zamestnávateľov, aby chceli zamestnávať ľudí. Pre rodiny, aby chceli v tom štáte mať deti a chceli tam žiť.

Pre študentov atraktívne školstvo, aby tam chceli študovať a aby chceli na Slovensku zostať. Základnou úlohou štátu je, že má pomáhať tým ľuďom, ktorí nie sú možno dostatočne
silní alebo v takej životnej situácii, aby si dokázali pomôcť sami. Vieme, že keď sa chce mladá rodina postaviť na nohy, tak má veľké prekážky a bariéry, aby dokázala na tých nohách stáť.

Dôchodcovia si odžili a už nie sú takí plní energie, takže práve preto vtedy musí nastupovať štát. Podať pomocnú ruku je vtedy namieste. Chceme pokračovať presne tak, ako sme aj pokračovali. Či už teda pri pomoci dôchodcom, kde sme dali 13-krát viac, hovorím mimo dôchodkov, ako im dal Fico, Pellegrini a zároveň sme o 120 eur zvýšili dôchodky len v jednom roku.

Zaviedli sme dôchodcovský bonus, čo je zrazu úplne nóvum, v priemere 306 eur na jedného dôchodcu. Len pre tých dôchodcov, ktorých deti na Slovensku pracujú, jednoducho tak je to spravodlivé. Nikde to nenájdete a bol to môj osobný sen. Zaviesť tehotenský príspevok, unikátne v celej Európe.

Žiadna krajina takúto politiku voči matkám nemá. Mamičkám v očakávaní od začiatku štvrtého mesiaca podávame pomocnú ruku a v priemere je tehotenský príspevok 300 eur na mesiac až do dňa pôrodu. To znamená, že ešte pred pôrodom matkám ukážeme, že sú pre Slovensko dôležité, že si ich vážime a dostanú v priemere 1800 eur. To je krásna vec a krásny príklad, že sa to dá, keď klepne zlodejom po prstoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko