Na hlavný obsah

So živým PS-károm som nemal šancu rokovať, povedal predseda Hlasu Pellegrini. Politológ Spáč takúto spoluprácu nevylúčil

Hlas podľa politológa v poslednom čase inklinuje skôr k Smeru.

So živým PS-károm som nemal šancu rokovať, povedal predseda Hlasu Pellegrini. Politológ Spáč takúto spoluprácu nevylúčil
Vľavo predseda PS Michal Šimečka, vpravo šéf Hlasu Peter Pellegrini. Foto: TASR/Martin Baumann, Jaroslav Novák

Strana Hlas-SD sa zatiaľ nevyslovila proti spolupráci so stranou Progresívne Slovensko (PS). Predseda Hlasu Peter Pellegrini však v relácii RTVS Otvorene s Annou Vargovou vo štvrtok (7. 9.) povedal, že nevie, či sa s touto stranu zhodne vo vnímaní sveta. Deklaroval tiež, že zatiaľ nemal príležitosť sa s jej predstaviteľmi rozprávať, s výnimkou jednej televíznej debaty.

„Ja som ešte živého ‚pé-eskára‘ takto za stolom nemal a ani som nemal šancu sa s ním rozprávať, okrem jednej televíznej diskusie s pánom (Michalom) Šimečkom. Čiže ja ani netuším, čo oni chcú a oni nás ešte ani nikdy nekontaktovali, že by aspoň ‚naťukli‘, aké je ich videnie sveta, či by sme sa s nimi vedeli rozprávať,“ uviedol.

Dodal, že keďže „so živým PS-károm nemal šancu rokovať“, nevie povedať, či by jeho strana vedela s progresívnymi vytvoriť koalíciu.

Progresívne Slovensko reaguje

Strana PS nechcela komentovať vyjadrenia šéfa hlasu. Pre RTVS uviedla, že chce priniesť zmenu štýlu politiky. „Tá by mala byť založená na prezentácii efektívnych riešení a hľadaní konsenzu, nie na osobných útokoch. Myslíme si, že je najvyšší čas vniesť do politiky slušnosť, rešpekt a férovosť,“ uviedla vo vyjadrení Alena Kuišová z komunikačného oddelenia PS.

Strana sa rovnako nechcela vyjadriť ani k otázke, ako vníma kampaň tohto potenciálneho koaličného partnera. Progresívne Slovensko zatiaľ s Hlasom nemá veľa skúseností, podobne ako Peter Pellegrini s PS. Môže za to fakt, že PS doposiaľ nebolo súčasťou Vlády SR ani parlamentu.

„Naše skúsenosti s predstaviteľmi a predstaviteľkami strany Hlas nie sú iné, ako tie, ktoré majú všetci občania Slovenska. Roky sme ich mohli sledovať v najrôznejších pozíciách vrátane premiérskej či ministerskej a vidieť, ako riadia kľúčové rezorty. Máme skúsenosť s tým, v akom stave sa Slovensko nachádza po rokoch ich vlády,“ uzavrela Kuišová.

Politológ: Hlas sa začína zafarbovať

Politológ u Masarykovej univerzity (MUNI) v Brne Peter Spáč si myslí, že spolupráca PS a Hlasu je stále možnosťou. Strany sa proti sebe totiž nevyhradili. Hlas sa však podľa neho začína v poslednej dobe „zafarbovať“.

„Zistili, že tretia pozícia – nie so Smerom, nie s ostatnými oponentmi – prestala fungovať. Snažia sa v poslednej dobe ‚zafarbiť‘, a teda farbí sa momentálne trochu smerom k Smeru,“ zhodnotil politológ z MUNI.

Podľa Spáča táto taktika Hlasu nie je najvhodnejšia, keďže jeho voliči sú rozostúpení práve medzi Smerom a PS. Útokmi na druhú spomenutú stranu preto nemá čo získať. Spoluprácu Hlasu s PS však úplne nevylúčil. Dodal, že všetko sa odvinie od pozície, v ktorej budú strany po voľbách. Doteraz sa totiž o alternatívach, ako by mohla koalícia vyzerať bez Hlasu, nehovorilo.

„Hlas postupne klesá a môže ešte klesnúť pomerne solídne, ale nemusí. Z rozhodujúcej pozície hlasu sa pokojne môže stať, že bude stranou, o ktorú možno niekto vyjadrí záujem. Napríklad, keby bol Smer pomerne silný a bude mať k dispozícii spojencov typu SNS a Republika, Hlas bude viac-menej len do počtu a bude rád, keď ho niekto prizve do spolupráce,“ skonštatoval.

Ak by sa parlamentné voľby konali v závere auguste, podľa posledného volebného modelu MEDIAN SK by ich s rovnakým ziskom 17,8 percenta vyhrali strany Smer-SD a Progresívne Slovensko. Tretie by skončilo hnutie Republika s podporou 10,2 percenta, ktoré predbehlo Hlas-SD (9,4 percenta). Pôvodne sa podľa tejto agentúry strana Petra Pellegriniho umiestňovala vo volebných preferenciách pred PS. Dlhodobo však klesá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko