Na hlavný obsah

Po tragických povodniach v Líbyi zatkli niekoľko ľudí v súvislosti s pretrhnutými hrádzami

Záplavy si vyžiadali tisíce obetí.

Po tragických povodniach v Líbyi zatkli niekoľko ľudí v súvislosti s pretrhnutými hrádzami
Povodne v Líbyi. Foto: TASR/AP

Úrad líbyjského generálneho prokurátora v pondelok (25.9.) nariadil zatknutie ôsmich predstaviteľov v súvislosti s vyšetrovaním nedávnych katastrofálnych povodní, ktoré si v krajine vyžiadali tisícky obetí na životoch. Informovala o tom agentúra AFP.

Zatknutí činitelia čelia podozreniam zo „zlého riadenia“ a nedbalosti a pôsobia alebo pôsobili v úradoch zodpovedných za vodné zdroje a priehrady v krajine.

Rozsiahle záplavy na východe Líbye spôsobila 10. septembra búrka Daniel. V horách nad prístavným mestom Darna sa v jej dôsledku pretrhli dve staršie priehrady a voda z nich zničila rozsiahle časti mesta.

Priehrada bola v zlom stave dlhodobo

Úrad líbyjského generálneho prokurátora uviedol, že na priehradách boli praskliny od roku 1998. V roku 2010 ich síce začala opravovať turecká spoločnosť, práce však boli prerušené v dôsledku revolúcie, ktorá v krajine vypukla v roku 2011. Krajina sa odvtedy zmieta v bezpečnostnej a politickej kríze.

Oficiálny počet obetí záplav je viac ako 3 800. Medzinárodné humanitárne organizácie však upozorňujú, že nezvestných je ďalších približne 10 000 ľudí. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) vo štvrtok uviedla, že v dôsledku záplav bolo vysídlených viac ako 43 000 obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet