Na hlavný obsah

Posledný prieskum pre RTVS: Tesný súboj o prvenstvo, štyri veľké strany mimo parlamentu

Parlamentné kreslá by nezískala ani SNS.

Posledný prieskum pre RTVS: Tesný súboj o prvenstvo, štyri veľké strany mimo parlamentu
Zľava predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Foto: SITA/Jana Birošová a Diana Černáková/koláž RTVS

Podľa posledného predvolebného exkluzívneho volebného modelu agentúry MEDIAN SK pre RTVS by voľby tesne vyhrala strana Smer-SD. Za ňou by sa umiestnilo hnutie Progresívne Slovensko (PS) a Hlas-SD. Do parlamentu by sa nedostali trojkoalícia OĽANO/KÚ/Za ľudí, SNS ani Sme rodina.

Stranu Roberta Fica by podporilo 19,8 percenta voličov. O pol percenta menšiu podporu (19,3) by získalo PS, Hlas by volilo 11,9 percenta opýtaných. Nasledovala by Republika s 8 percentami hlasov, KDH so 7,7 percenta a do parlamentu by sa dostala aj strana SaS so 7,4-percentnou podporou.

Pred bránami parlamentu by zostal jediný subjekt, ktorý v týchto voľbách kandiduje ako koalícia troch strán - OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí. Hlas by im odovzdalo 6,2 percenta respondentov. Koalícia troch strán potrebuje na vstup do Národnej rady (NR) SR získať aspoň 7 percent hlasov.

Do NR SR by sa nedostala ani strana SNS (4,8 percenta), Sme rodina (4,1 percenta) či Demokrati (3,8 percenta). Szövetség-Aliancia by získala 2,5 percent hlasov, 2,1 percenta opýtaných by podporilo stranu Modrí, Most-Híd. Niektorú z ostatných kandidujúcich strán by podľa prieskumu volilo 2,4 percenta ľudí.

Vládu s Hlasom by postavil Smer aj PS

Podľa prieskumu by najviac kresiel v NR SR získal Smer, bolo by ich 40. PS by získalo 39 kresiel, Hlas 24. Rovnaký počet mandátov, 16, by získala Republika a KDH, SaS by malo 15 kresiel.

Ak by chceli koalíciu tvoriť Smer s Hlasom, aby mali parlamentnú väčšinu, museli by k sebe vziať aj Republiku alebo KDH. Nakoľko Hlas-SD v minulosti Republiku ako koaličného partnera vylúčil, reálna zostáva možnosť vlády iba s kresťanskými demokratmi.

"Rovnako by dokázali zostaviť vládu aj PS, Hlas a KDH alebo PS, Hlas a SaS. Vládu by nedokázali zostaviť SMER-SD a Republika ani len pravicové strany PS, KDH a SaS," priblížila agentúra.

Rozloženie kresiel v parlamente podľa posledného volebného modelu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.
Rozloženie kresiel v parlamente podľa posledného volebného modelu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.Foto: MEDIAN SK

Koľko ľudí bude voliť?

"Až 81 percent opýtaných deklaruje, že sa plánuje zúčastniť volieb. Bližší pohľad na pevnosť rozhodnutia ohľadom účasti ako aj minulé volebné správanie nám však odhaľujú, že účasť by sa mohla pohybovať na úrovni 62 – 69 percent," odhaduje agentúra MEDIAN SK.

Neúčasť na voľbách pritom najčastejšie deklarujú občania vo veku nad 60 rokov. Prísť k volebným urnám 30. septembra plánujú predovšetkým mladí ľudia od 18 do 29 rokov a ľudia vo veku od 40 do 49 rokov. Výraznejšie častejšie deklarujú účast na voľbách ľudia s dokončeným vysokoškolským vzdelaním.

Exkluzívny volebný model pre RTVS spracovala agentúra MEDIAN SK od 25. do 26. septembra 2023 na vzorke 1 004 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko