Na hlavný obsah

Prvé rozhovory o integrácii Náhorného Karabachu boli podľa Azerbajdžanu konštruktívne

Arménsko nechystá evakuáciu svojich občanov z tohto regiónu.

Prvé rozhovory o integrácii Náhorného Karabachu boli podľa Azerbajdžanu konštruktívne
Rokovanie medzi zástupcami arménskej komunity Náhorného Karabachu a azerbajdžanskej vlády. Foto: TASR/AP

Prvé rozhovory medzi arménskymi separatistami a Azerbajdžanom o integrácii odštiepeneckého regiónu Náhorný Karabach, ktoré sa konali v azerbajdžanskom meste Jevlach, sa skončili po dvoch hodinách.

Azerbajdžan toto rokovanie označil za konštruktívne. Informoval, že obe strany sa dohodli na ďalších rokovaniach „v blízkej budúcnosti“. Baku okrem toho súhlasilo s poskytnutím potravinovej a humanitárnej pomoci pre daný región.

S odvolaním sa na azerbajdžanské elektronické médiá o tom informovala agentúra AFP. Podotkla, že po skončení rokovania nebola naplánovaná tlačová konferencia.

Podľa dostupných správ azerbajdžanskú stranu na stretnutí zastupoval okrem iných Ramin Mammadov, ktorý zodpovedá za kontakty s arménskymi obyvateľmi žijúcimi v Karabachu.

V Jevlachu bol prítomný aj zástupca ruského vojenského kontingentu, ktorého príslušníci mali dohliadať na dodržiavanie prímeria uzavretého po vojenskom konflikte v roku 2020.

Po dvoch dňoch eskalácie situácie prišlo na rad rokovanie

Rokovanie v Jevlachu sa konalo po dvoch dňoch eskalácie situácie v Náhornom Karabachu. Baku najprv obvinilo Arménsko a separatistov v Karabachu zo zosnovania teroristických útokov.

Dôvodom tohto obvinenia bol incident z utorka (19. 9.), keď pod autom azerbajdžanskej agentúry pre výstavbu diaľnic a vojenskej infraštruktúry explodovala mína, ktorá zabila a zranila vojakov azerbajdžanskej armády.

Azerbajdžan krátko na to spustil v Náhornom Karabachu pozemnú „protiteroristickú“ vojenskú operáciu. Jej cieľom malo byť „nastolenie ústavného poriadku“. Jerevan však deklaroval, že v Karabachu sa nenachádzajú žiadne arménske ozbrojené sily.

V stredu popoludní sa zainteresované strany dohodli na prímerí sprostredkovanom ruskými jednotkami. Baku uviedlo, že ciele protiteroristickej operácie boli dosiahnuté a azerbajdžanská suverenita nad sporným regiónom obnovená.

Kancelária azerbajdžanského prezidenta však v ten istý deň informovala, že má pripravený plán sociálno-ekonomickej integrácie karabašských Arménov do azerbajdžanskej spoločnosti. Ich integráciu zároveň Baku označilo za vnútornú záležitosť Azerbajdžanu.

Arménska vláda informovala, že sa nepripravuje na masovú evakuáciu civilistov z Náhorného Karabachu. Pre prípad potreby sa však s predstaviteľmi arménskej diaspóry pripravuje aj na tento scenár. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie arménskeho premiéra Nikolu Pašinjana citované miestnymi médiami.

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev vo svojom vyhlásení prisľúbil vytvoriť v Karabachu atraktívne podmienky pre život a vyjadril presvedčenie, že miestni Arméni sa dočkajú obratu k lepšiemu, „pretože naším zámerom je budovať spoločný život na základe mieru, vzájomného porozumenia a úcty“.

Podľa Alijeva, citovaného agentúrou Anadolu Ajansi, sa „pre obyčajných ľudí žijúcich v Karabachu vytvorila nová historická šanca“, ktorú by si nemali nechať ujsť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet