Na hlavný obsah

Ruskí vojaci poskytli ochranu asi päťtisíc civilistom v Karabachu

Uviedlo to ruské ministerstvo obrany.

Ruskí vojaci poskytli ochranu asi päťtisíc civilistom v Karabachu
Muž sediaci pred horiacim domom v dedine v Náhornom Karabachu. Foto: TASR/AP

Pod ochranu ruských vojakov v oblasti Náhorného Karabachu, kde sa v utorok (19. 9.) opäť rozhoreli boje medzi arménskymi silami a jednotkami azerbajdžanskej armády, sa uchýlilo asi 5-tisíc miestnych obyvateľov. Podľa agentúry TASS to uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Azerbajdžan začal v utorok vojenskú operáciu s cieľom prevziať kontrolu nad Náhorným Karabachom, pričom počas bojov podľa miestnych úradov zahynuli desiatky ľudí a stovky sa zranili.

Úrady Náhorného Karabachu medzitým pristúpili na prímerie. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v prejave k národu v stredu (20. 9.) vyhlásil, že ciele operácie sa podarilo splniť v priebehu 24 hodín a krajina obnovila suverenitu nad svojím územím.

„Od začiatku aktívnych bojov ruské mierové jednotky evakuovali civilné obyvateľstvo z okresov Martakert, Martuni a Askeran. Do miesta, kde sa nachádza mierový kontingent, dopravili asi 5-tisíc osôb,“ uviedlo ruské ministerstvo.

Podľa karabašského ombudsmana Geghama Stepanjana boje vyhnali z domovov viac ako 10-tisíc ľudí, tisíce ľudí nevedia nájsť svojich príbuzných. Davy ľudí sa zhromaždili na letisku v Stěpanakerte, ktoré slúži ako veliteľstvo ruských síl v Náhornom Karabachu.

Náhorný Karabach je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, ale žijú v ňom prevažne etnickí Arméni. Enklávu za podpory Jerevanu aj s priľahlým územím ovládli tamojší arménski separatisti v krvavej vojne, ktorá sa skončila v roku 1994.

Počas šesťtýždňových bojov zvedených s Arménskom v roku 2020 dobyl Azerbajdžan späť okresy susediace s enklávou aj časť Karabachu. Vojnu ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom, ktoré tam má odvtedy asi 2-tisíc vojakov v úlohe mierových síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet