Na hlavný obsah

Reakcia R. Kaliňáka splnila účel, pre ktorý si I. Matovič prišiel, myslí si politológ Gregor

Miloša Gregora prekvapila miera vulgárnosti, ktorou na seba dvaja politici útočili.

Reakcia R. Kaliňáka splnila účel, pre ktorý si I. Matovič prišiel, myslí si politológ Gregor
Medzi predstaviteľmi Smeru a Igorom Matovičom (OĽANO) došlo aj k fyzickému konfliktu. Foto: Facebook/OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti

Aj keď sa lídrovi OĽANO a priatelia Igorovi Matovičovi podarilo získať zo strany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) výraznú a vulgárnu reakciu na pokus prerušiť tlačovú konferenciu strany Smer, pravdepodobne to jeho šance na lepšie volebné výsledky neovplyvní. Myslí si to politológ z Masarykovej univerzity v Brne (MUNI) Miloš Gregor.

„Igor Matovič už nie je nepoškvrneným kandidátom, ako pred predošlými voľbami. Proste ide o politika, na ktorého ľudia majú názor a toto môže pomôcť zvrátiť názor veľmi malej časti voličov,“ povedal politológ.

Agresívna reakcia Roberta Kaliňáka podľa neho tiež nebude mať výraznejší vplyv na voličov Smeru. Matoviča zároveň vnímajú ako problémového politika, ktorý neobstál vo vláde. Expremiérov prejav môžu vnímať len ako pokus o provokáciu. Podľa Gregora išiel predseda OĽANO na tlačovú besedu Smeru práve so zámerom vyvolať konflikt.

„Bolo to vidieť už podľa toho, že autom vošiel do pešej zóny, kde vozidlo nemá čo hľadať. Bolo zrejmé, že sa o to snaží veľmi agresívnou rétorikou. Nie som si však istý, či toto príde ešte voličom na Slovensku zvláštne alebo nešťastné,“ skonštatoval.

Gregor doplnil, že ako Čech sledujúci slovenskú politiku z diaľky, bol prekvapený mierou vulgárnosti, ktorou na seba dvaja politici útočili.

„Tu už je politická kultúra naozaj veľmi nízka. Nielenže na seba vykrikujú a obviňujú sa z korupcie, a tak ďalej, ale naozaj veľmi vulgárne si nadávajú jazykom, ktorý by sme nestrpeli ani od bežných občanov, nieto od vrcholových politických predstaviteľov,“ podotkol.

Násilie si mal Kaliňák rozmyslieť

Robert Kaliňák pôsobí podľa politológa MUNI všeobecne ako niekto „s horúcou hlavou“. Myslí si preto, že takáto reakcia bola presne to, po čo si Igor Matovič išiel. Chápe, že aktuálne sa Slovensko nachádza vo vyhrotenej a horúcej fáze predvolebnej kampane, no exminister vnútra sa podľa neho nemal nechať vyprovokovať, a dať si na svoju reakciu pozor.

„Vo chvíli, kedy by nechali mestskú políciu vyprevadiť pána Matoviča preč, účel, pre ktorý tam pán Matovič išiel, by bol splnený veľmi minimálne. Len pár priaznivcov Smeru by možno počulo jeho prehlásenie. Rozhodne by to nemalo taký vplyv na sociálnych sieťach, ako to má teraz,“ uviedol Gregor.

Za chybu Kaliňáka označil politológ to, že sa nechal vyprovokovať do miery, kedy sa Matovičovi snažil z ruky násilím vytrhnúť mikrofón. Šéf OĽANO v istý moment dostal aj úder päsťou od Richarda Glücka, ktorý je 53. na kandidátke Smeru-SD. Takéto správanie by mohlo u voličov vyvolať odpor. Nie však u voličov Smeru, ale u tých nerozhodnutých, podotýka Gregor.

Veľkú váhu však tomuto predvolebnému incidentu politológ nepripisuje. Tvrdí, že do volieb je ešte čas a v horúcej fáze kampane ešte môže prísť niečo, čo túto potýčku politikov „prehluší“. Väčší vplyv na výsledok volieb, respektíve na rozhodovanie voličov, by mal tento incident vtedy, keby že sa udeje pár dní pred voľbami.

„Je pravda, že kampaň na Slovensku je pred týmito voľbami mimoriadne vyhrotená a nezvyčajne vulgárna. Nejde pritom len o tento prípad. Môžeme si spomenúť na volebné mítingy a stretnutia Smeru, kde používali vulgarizmy pomerne pravidelne. Nejde o niečo, čo by evidentne ich voličom až tak prekážalo, pretože ich preferencie neklesajú,“ skonštatoval Gregor.

Dodal, že tento incident ukázal, aké silné emócie panujú v súčasnej predvolebnej kampani. Neprekvapilo by ho, keby sa niečo podobné ešte do volieb zopakovalo.

Ostatné strany by mali odsúdiť násilie

Aj keď sa tento konflikt priamo nedotýka iných strán a ide predovšetkým o konflikt OĽANO a Smeru, Gregor by im poradil, aby odsúdili násilie, vulgarizmy a slovník, ktoré vo videu zverejnenom na sociálnej sieti strany OĽANO použili Matovič a Kaliňák.

„Je to pre ne (ostatné strany) ale ťažká situácia, pretože tie emócie sú veľmi silné a priťahujú skôr pozornosť než víziu toho, aby sme sa takéhoto chovania zdržovali. Pre ostatné strany bude veľmi ťažké toto nejak prebiť,“ dodal s tým, že v slušnej spoločnosti by mala nasledovať nejaká forma odsúdenia takéhoto chovania.

Politológ Gregor si nemyslí, že roztržka medzi Matovičom a Kaliňákom ostatným stranám výraznejšie pomôže zviditeľniť sa.

„Môžu poukázať na to, že oni sa chovajú slušnejšie, že sa nedopúšťajú agresívneho chovania a vulgarizmov. Ale skôr budú musieť stále zaujať nejakou svojou agendou a témami, než by sa im podarilo profitovať z tohto konkrétneho incidentu,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko