Na hlavný obsah

Rezort vnútra vyhlásil verejné obstarávanie na stacionárne radary. Na cestách by ich malo pribudnúť takmer 280

Verejné obstarávanie je v hodnote 72,7 milióna eur bez DPH.

Rezort vnútra vyhlásil verejné obstarávanie na stacionárne radary. Na cestách by ich malo pribudnúť takmer 280
Policajný radar na meranie prekročenia povolenej rýchlosti vozidiel. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na cestách by malo pribudnúť 279 stacionárnych radarov a analytických kamier na automatizované odhaľovanie niektorých dopravných priestupkov.

Ministerstvo vnútra už vyhlásilo verejné obstarávanie v hodnote 72,7 milióna eur bez DPH. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva.

„Verejné obstarávanie zahŕňa nákup, montáž a sprevádzkovanie 279 stacionárnych radarov a analytických kamier na automatizované odhaľovanie prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti, prejazdu na červenú a nerešpektovanie značky Stop v predpokladanej hodnote 12,4 milióna eur bez DPH. Táto súčasť zákazky je financovaná z plánu obnovy,“ priblížil rezort.

Súčasťou obstarávania sú aj iné nevyhnutné služby. Predovšetkým servis k vytvoreným, upraveným informačným systémom a technickým zariadeniam, opcia na možný nákup ďalších meračov, rýchlosti, respektíve iných analytických kamier, poplatky za prenosy údajov.

Softvéry sa budú naďalej rozširovať

Predmet zákazky zahŕňa tiež overovanie, kalibráciu, prevádzku a servis týchto zariadení počas ôsmich rokov prevádzky. Predpokladaná hodnota je 6,9 milióna eur bez DPH.

Zákazka zahŕňa aj dobudovanie softvérovej infraštruktúry na spracovanie údajov zo stacionárnych radarov a kamier. Cieľom je automatizovať proces zisťovania priestupkov a penalizovania porušovateľov pravidiel cestnej premávky v predpokladanej hodnote 1,8 milióna eur bez DPH. To je financované z plánu obnovy.

Počíta sa tiež so zabezpečením prevádzky, podpory a rozvoja softvérovej infraštruktúry počas ôsmich rokov v predpokladanej hodnote 3,3 milióna eur bez DPH.

S cieľom budúceho rozširovania infraštruktúry je predmetom zákazky aj opcia. Teda možnosť nákupu ďalších 650 stacionárnych radarov a analytických kamier vrátane ich následného overovania, prevádzky a servisu počas ôsmich rokov v celkovej predpokladanej hodnote 43,1 milióna eur bez DPH. Verejné obstarávanie zahŕňa aj doplnkové tovary a služby ako realizácia dopravného značenia či zabezpečenie konektivity zariadení.

Podmienky verejného obstarávania boli podľa rezortu stanovené aj na základe prípravných trhových konzultácií s viac ako 20 potenciálnymi dodávateľmi zo Slovenska, Česka, Španielska či Poľska. Ponuky možno predkladať do 9. októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko