Na hlavný obsah

Dlhoroční vodiči strácajú vedomosti z prvej pomoci. Do nedele si budú môcť overiť, či by ju zvládli poskytnúť

Manuály k poskytovaniu prvej pomoci sa v čase menia.

Dlhoroční vodiči strácajú vedomosti z prvej pomoci. Do nedele si budú môcť overiť, či by ju zvládli poskytnúť
Dobrovoľníci Červeného kríža Michal Suško a Michalea Sušková. Foto: TASR/Jakub Kotian

Dopravno-preventívna akcia Záchranár preverí vedomosti vodičov z prvej pomoci. Polícia ju spustila v pondelok (26. 6.) a potrvá do nedele (2. 7.). V spolupráci so Slovenským Červeným krížom (SČK) sa koná na celom Slovensku. Na pondelkovom brífingu o tom informoval riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Tomáš Vrábel.

Vodičov, ktorých počas akcie zastavia, budú mať možnosť si preveriť vedomosti aj praktické zručnosti. „Vodiči majú jedinečnú možnosť vyskúšať si poskytovanie prvej pomoci, či ju ovládajú alebo niektoré úkony nezabudli,“ ozrejmila riaditeľka SČK, územný spolok Bratislava-mesto Pavlína Ferenčič. Šoféri, ktorí majú vodičské oprávnenie niekoľko rokov, podľa nej strácajú vedomosti. „Tiež manuály k poskytovaniu prvej pomoci sa v čase menia,“ doplnila.

Kľúčové pri poskytovaní prvej pomoci je podľa nej overiť si priaznivosť bezpečnostnej situácie. „Pretože ak nie je, v tom prípade ani ja nebudem vedieť poskytnúť prvú pomoc. Sama môžem prísť k nejakému zraneniu,“ podotkla Ferenčič. Následne treba zmonitorovať situáciu, zistiť vitálne funkcie zranených a volať záchrannú službu.

Tridsať stlačení hrudníka a dva vdychy

Dopravné nehody si môžu vyžadovať pomoc človeku v bezvedomí. Prvoradé je skontrolovať dýchanie pomocou zaklonením hlavy, priložením ucha k jeho ústam. „Takzvanou trojkombináciou zisťujem, či pacient dýcha,“ priblížil pracovník SČK Michal Suško.

Treba sa pozerať na hrudník, či sa dvíha, počúvať uchom a cítiť na líci vydychovaný vzduch. „Ak pacient nedýcha, začnem s resuscitáciou,“ upozornil. Priblížil, že frekvencia je 30 stlačení a dva vdychy. Stláčať treba v strede hrudnej kosti do hĺbky jednej tretiny hrudníka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko