Na hlavný obsah

Testovali ich na kozách. Ruskí vojaci veria, že mystické predmety ich chránia pred ukrajinskými guľkami

Absurdné príbehy sú dnes súčasťou ruského vojnového folklóru.

Testovali ich na kozách. Ruskí vojaci veria, že mystické predmety ich chránia pred ukrajinskými guľkami
Ilustračná snímka ruských vojakov. Foto: TASR/AP

Ruskí vojaci aj spravodajské služby sa obracajú k magickému mysleniu. Zaobstarávajú si stužky s kresťanskými modlitbami alebo šamanské amulety, ktoré ich majú ochrániť pred ukrajinskými strelami alebo guľkami.

Ruské prokremeľské médiá a sociálne platformy zverejňujú príbehy o zázračných záchranách príslušníkov ruských ozbrojených síl.

Ruskí vojaci sa napríklad v meste Rubežnoje mali kryť pred ukrajinským guľometom v poškodenom dome. Neustála paľba im zdanlivo znemožnila útek. Zrazu sa podľa ich slov stalo niečo nevídané. Informoval portál iDNES.cz.

„Mladý muž si zozadu zavolal jedného z vojakov a ukázal mu, ako má obísť dom. Vojak okamžite zamieril k veliteľovi, ukázal mu smer, a keď sa otočil späť k mladíkovi, zistil, že zmizol,“ uvádzalo sa na ruskej sociálnej sieti VKontakte. Vojaci poslúchli a úspešne obišli guľomet.

V inej časti mesta vstúpili do poškodeného kostola. Prechádzajúc ním narazili na sochu archanjela Michaela „prerazenú guľkami zo samopalu, ktorý vystrelil príslušník ozbrojených síl Ukrajiny“. Nemohli uveriť vlastným očiam. Archanjel mal rovnakú tvár ako záhadný nezvestný mladík.

Podobné príbehy sú dnes súčasťou ruského vojnového folklóru. Odhaľujú rastúci sklon ruských vojakov k mystike, viere v zázraky a ochranné sily.

„Dokonca aj predtým skeptické ruské tajné služby ako FSB podľahli viere v nadprirodzeno,“ uvádza portál The Moscow Times. „Väčšinu našich kontaktov z ruských špeciálnych jednotiek a FSB poznáme už roky. Nikto z nich nebol pred vojnou zvlášť veriaci. Teraz sa na nich zniesla vlna mystiky. Pravdepodobným spúšťačom bolo rastúce uvedomenie si, že vojna sa tak skoro neskončí.“

Cirkvi využili situáciu

Cirkvi reagujú na dopyt. Dodávajú príslušníkom ozbrojených síl obrázky svätých alebo stužky s modlitbami za duchovnú ochranu. V továrenskom sklade spoločnosti Sofrino, najväčšieho výrobcu pravoslávnych doplnkov, a v jej e-shope sú vypredané stužky určené špeciálne pre vojakov, píše ruský web Insider.

Tí, ktorí organizujú výrobu stužiek, vedia, ako ich predávať. Tatjana Loginová z hnutia Ľudový front za Rusko rozpráva príbeh vojaka, ktorý dostal stužky od svojej matky. Bez toho, aby zvlášť veril v ich duchovnú silu, si ich dal pod výzbroj.

Absurdné príbehy

„Na tohto muža so stužkami strieľal nepriateľ. Guľka zmenila trajektóriu. Namiesto toho, aby ho zabila, letela opačným smerom. Príslušníci Ozbrojených síl Ukrajiny dokonca prestali strieľať, spadla im čeľusť,“ hovorí Loginova a dodáva, že vojaci potom v Tomsku vykúpili všetky modlitebné stužky.

V ruských štátnych médiách sa množia príbehy o zázrakoch. Cargrad TV priniesla reportáž o synovi kňaza z Novosibirska, ktorého zasiahli tri strely z ukrajinského dronu. Žiadna však nevybuchla. Vojak to pripísal modlitbám svojho otca.

Noviny Komsomolskaja pravda napísali, že „pravoslávne prápory“ na Donbase získali nadpozemskú ochranu po tom, ako ich pomenovali po svätých. „Náš prápor sme pomenovali po svätých a už nemáme ťažké straty,“ znel titulok článku.

Antropologička Alexandra Archipovová sa domnieva, že účasť prokremeľských médií nie je náhodná. „Môže ísť o súčasť širšieho príbehu, o snahu ukázať, že v tejto vojne nejde o územie alebo pozemný koridor na Krym, ale že bojujeme svätú vojnu a Boh je na strane Ruska.“

Ruskí predstavitelia opakovane vykresľujú vojnu na Ukrajine ako apokalyptický boj medzi „bezbožným“ Západom a kresťanským Ruskom. Západ dokonca obviňujú zo „satanizmu“. Ruskí kňazi tento výklad podporujú. Žehnajú zbrane alebo idú na front. Moskovský patriarcha Kirill dokonca vyhlásil, že z padlých na bojisku sa zmyjú všetky hriechy.

Hoci sa Rusko považuje za kresťanský národ, ruskí vojaci používajú aj predmety nabité „svätou silou“ iných náboženstiev. Front navštevujú aj šamani, ktorí prinášajú magické amulety.

Podľa nich majú poskytovať ochranu všetkým vojakom, nielen členom náboženských hnutí spájajúcich budhizmus a šamanizmus v ruských republikách na Ďalekom východe, ako je napríklad Buriatsko.

Ochranu testovali na kozách

Balžinima Cyrenov z budhistického kláštora Cugol tvrdí, že ochranná funkcia amuletov bola testovaná na kozách. Aj keď na kozy strieľali, guľky ich nezasiahli. Cyrenov tak prichádza s jasným vysvetlením, prečo Rusi na ukrajinskom bojisku neuspeli.

„Našim kamarátom, ktorí zahynuli počas špeciálnej vojenskej operácie, tieto talizmany jednoducho museli chýbať.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet