Na hlavný obsah

Španielsko šokovala kauza falošných fotografií: Umelá inteligencia vytvára nahé obrázky neplnoletých dievčat

Niektoré dievčatá pritom majú len jedenásť rokov.

Španielsko šokovala kauza falošných fotografií: Umelá inteligencia vytvára nahé obrázky neplnoletých dievčat
Ilustračný obrázok Foto: Unsplash

Španielsko šokoval prípad, keď fotografie tvárí detí použila zrejme umelá inteligencia. Spojila ich s nahými telami iných ľudí. Jedenásťročným dievčatám teraz ľudia na ulici vravia, že ich videli nahé a že tieto fotografie zneužívajú.

Viac sa téme venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová:

Prípad v regióne Extremadura už vyšetruje polícia. Najprv išlo o 14-ročné dievča, ktorému niekto na ulici len povedal, že ju videl nahú. Keďže vedela, že si také fotky sama nerobí, povedala o tom matke.

Tá na chatovacej sociálnej sieti vytvorila skupinu, do ktorej sa pridali a každý deň pridávajú ľudia s podobným alebo rovnakým problémom. Skupina má teraz už desiatky členov. Niektorí poškodení jednotlivci, napríklad aj matka len 11-ročného dievčaťa, podali v súvislosti s prípadom už viac ako dve trestné oznámenia za posledných päť dní.

Svoje fotky mali na sociálnych sieťach

Je to pravdepodobne prvý takýto prípad minimálne v Španielsku. Zdá sa, že už takmer 30 tínedžerov vo veku od jedenásť do 17 rokov zo štyroch rôznych škôl sa stalo obeťami umelej inteligencie.

Svoje fotografie, na ktorých boli mladí ľudia oblečení, nahrali na Instagram a zdieľali cez WhatsApp. Lenže fotky boli odchytené a kompletne upravené aplikáciou, ktorá na svojej webovej stránke uvádza: „Vyzlečte kohokoľvek“.

Dievčatá sa o tom dozvedeli minulý týždeň, keď sa vrátili do školy. Odvtedy má prípad v rukách polícia, ktorá už naznačila, že má aj niekoľko podozrivých. „Údajní“ páchatelia môžu byť aj z triedy.

Páchateľ je zatiaľ neznámy

Otázkou je, či môže umelá inteligencia čeliť zákonu. Niektoré obrázky boli podľa rodičov ukradnuté zo súkromných účtov alebo uzavretých skupín a následne na nich použili spomínanú aplikáciu.

Podľa miestnej tlače sa viaceré dievčatá teraz boja vyjsť aj na ulicu. Toto vydávanie sa za identitu „prostredníctvom fotografickej manipulácie“ útočí podľa miestneho prokurátora na súkromie a česť.

Ide o hyperrealistické výtvory vytvorené pomocou aplikácií umelej inteligencie známych ako deepfakes, videá alebo statické obrázky (môže ísť aj o zvuk). Na niektorých je pôvodná tvár nahradená tvárou akejkoľvek inej osoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet