Na hlavný obsah

Europoslanci žiadajú Brusel o pomoc pre východné Slovensko po zásahu zemetrasením

Spoločne spísali list pre Ursulu Von der Leyenovú.

Europoslanci žiadajú Brusel o pomoc pre východné Slovensko po zásahu zemetrasením
Dom poškodený po zemetrasení. Foto: RTVS

Po Banskej Štiavnici žiadajú slovenskí europoslanci o pomoc aj pre východné Slovensko. Spoločne spísali list. Brusel žiadajú o peniaze pre regióny, ktoré zasiahlo nedávne zemetrasenie.

Skupina jedenástich europoslancov informovala o ničivých dôsledkoch zemetrasenia, ktoré bolo na slovenskom území najsilnejšie za posledných 93 rokov, priamo predsedníčku európskej komisie Ursulu von der Leyenovú.

Pomoci po zemetrasení sa venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

„Spoliehame sa na možnú aktiváciu Fondu solidarity alebo prípadnú relokáciu iných európskych zdrojov pre pomoc ľudom pri zmiernení následkov ich škôd po zemetrasení,“ uvádza sa v liste europoslancov.

Spomínaný Fond solidarity pre Slovensko aktivovali už dvakrát. V roku 2005 na obnovu Vysokých Tatier po ničivej víchrici v sume vyše 5,5 milióna eur. A v roku 2010 po záplavách vo výške takmer 20,5 milióna eur.

„Je mojim záujmom upozorniť na túto situáciu. Aby sme dali dopredu vedieť, že tá situácia je vážna,“ povedal poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec.

„Myslím si, že my sme vyslali jasný a prvý politický signál. Totižto, Európa je o solidarite, je to o vzájomnej pomoci,“ doplnil ďalší slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.

Škody po zemetrasení sa odhadujú v miliónoch eur. Akákoľvek európska pomoc preto môže pomôcť. „Každá takáto iniciatíva, ktorá prinesie ovocie a nezostane len iniciatívou na papieri, je naozaj veľkým prínosom,“ myslí si prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Havran.

Hranica škôd pre aktiváciu pomoci

Pre aktiváciu fondu solidarity platí, že škody musia presiahnuť 1,5 HDP regiónu. To je v prípade východného Slovenska takmer 300 miliónov eur. Aj keď región túto hranicu nespĺňa, podľa europoslancov sa treba o pomoc aspoň pokúsiť a rokovať aj o iných možnostiach.

S otázkou, či sa Slovensko snažilo o možnostiach pomoci s Európskou komisiou aspoň komunikovať, sa RTVS obrátila na predošlé vedenie Úradu vlády. Odkázali nás na ministerstvo vnútra. „Za ministerstvo vnútra môžeme uviesť, že Fond solidarity EÚ má nastavené podmienky, ktoré táto udalosť nespĺňa,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo.

„Je dôležité, aby sa najskôr žiadosť zdokumentovala. Aby slovenská vláda zabrala a aby oficiálne požiadala európsku komisiu o pomoc,“ dodal Štefanec. To, či o možné peniaze z Bruselu záujem Slovensko prejaví, bude závisieť od novovymenovanej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny