Na hlavný obsah

Zemetrasenie na východe Slovenska poškodilo aj školy. Na ich opravu mnohé obce nemajú peniaze

Niektoré prešli na dištančné vzdelávanie.

Zemetrasenie na východe Slovenska poškodilo aj školy. Na ich opravu mnohé obce nemajú peniaze
Základná škola vo Vyšnej Sitnici zničená zemetrasením. Foto: RTVS

Zemetrasenie na východnom Slovensku zničilo a poškodilo nielen mnoho domov, ale aj kostoly či školy. V niektorých obciach sa stále neučí, v iných museli nájsť v obci náhradné priestory pre výučbu žiakov. Najväčším problémom sú financie, obce na opravy škol nemajú peniaze.

V obci Vyšná Sitnica v okrese Vranov nad Topľou sa žiaci učia iba dištančnou formou z domu. Každá stena v základnej škole spojenej s materskou školou sa poškodila.

„Stále čakáme na statický posudok, či budeme búrať nejaké priečky. Návrat detí by mal byť budúci týždeň, máme pripravených vedľa miestností, kde je to menej zničené,“ priblížil starosta Vyšnej Sitnice Viktor Kušnír.

Oprave škôl po zemetrasení na východe Slovenska sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Benetínová:

Peniaze sľubovali, no zatiaľ neprišli

Aj Základná škola v obci Košárovce zostala po zemetrasení poškodená. „Od pondelka fungujeme v riadnom režime. Žiaci riadne učia, bohužiaľ, iba v podľa vyjadrenia statika bezpečnej starej budove. Novú budovu sme zatvorili,“ uviedla zástupkyňa riaditeľky školy Košárovce Tatiana Hajdúková.

Priestory materskej školy dočasne presunuli do Klubového dome. Škody sa v tejto budove odhadujú na 300-tisíc eur. Statici skontrolovali počas uplynulého týždňa približne 512 objektov v 27 obciach, medzi nimi aj školy. Podľa ich vyjadrení ani jednu z nich netreba zbúrať.

„Potrebujeme hlavne vedieť, odkiaľ bude prúdiť pomoc do škôl, tam je ten najväčší zádrhel. Aj keď starostovia môžu priamym zadaním zadávať rekonštrukcie, žiaľbohu, tieto obce sú finančne na tom tak, že potrebujú okamžitú pomoc,“ pokračoval prednosta okresného úradu Prešov Peter Havran.

„Finančnú pomoc nám prisľúbili poslanci Prešovského kraja aj župan vo forme dotácii aj nadácie PSK. Reálne peniaze zatiaľ nikto neposlal,“ skonštatoval Kušnír

V Holčíkovciach kompletne zrekonštruovali budovu základnej školy pred dvoma rokmi. Už minulý týždeň tu začali s opravami a v pondelok spustili výučbu aspoň v obmedzenom režime. Všetkých 130 žiakov presunuli do menej poškodenej časti budovy školy.

„Z môjho pohľadu je škola poškodená na 60-70 percent. Rekonštruovali sme to, dali sme do nej 200-tisíc eur aj nové priestory sú veľmi poškodené a bude to stáť veľké peniaze zase“ dodal starosta Holíčkoviec Michal Flešár.

V týchto obciach naďalej trvá mimoriadna situácia. Aj v tieto dni obyvatelia obcí vo večerných hodinách stále cítia dotrasy zemetrasenia, našťastie už len s malou intenzitou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny