Na hlavný obsah

Po zemetrasení riešia obyvatelia Ďapaloviec ďalší problém: Voda v studniach, na ktorú sú mnohí odkázaní, sa zmenila

Hygienici odobrali vzorky a tie potvrdili prítomnosť baktérií.

Po zemetrasení riešia obyvatelia Ďapaloviec ďalší problém: Voda v studniach, na ktorú sú mnohí odkázaní, sa zmenila
Ilustračná snímka čerpania vody zo studne. Foto: RTVS

V obciach na východe Slovenska majú po zemetrasení ľudia problém s pitnou vodou z vlastných studní. Hygienici odobrali vzorky a tie potvrdili prítomnosť baktérií. Starostovia preto naďalej vyzývajú obyvateľov obcí, aby možné riziko neignorovali a nahlásili zmeny v kvalite vody.

Obyvatelia Ďapaloviec riešia po zemetrasení problém s kvalitou vody v studniach. Obecný vodovod v obci nemajú a tak sú na vodu zo studní odkázaní. „Máme studne, v ktorých sa zdvihla rapídne voda. Ale máme aj studne, ktorých voda klesla alebo sa výrazne zmenila. A to nielen chuťou, ale aj farbou,“ povedal starosta obce Ďapalovce Ján Cmár.

Na kvalitu vody v studniach v epicentre zemetrasenia sa bol pozrieť štáb RTVS spolu s redaktorkou Luciou Benetinovou:

Regionálni hygienici zatiaľ odobrali dve vzorky vody. Podľa výsledkov rozborov voda nie je vhodná na pitie.

„K najvyššiemu prekročeniu došlo pri ukazovateľoch mangán a železo. Do pitnej vody sa zväčša dostávajú z podložia a hornín a ovplyvňujú senzorické vlastnosti vody, napríklad horkú chuť. Nakoľko doteraz nebola voda z týchto studní vyšetrovaná, nevieme sa vyjadriť, či tieto zvýšené hodnoty spôsobilo zemetrasenie,“ vysvetlila hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Vranov nad Topľou Monika Kurucová.

Dezinfekcia prameňa v Rafajovciach

Podľa geológov môže pri zemetrasení ľahko dôjsť k znečisteniu podzemných vôd. „Tam sa napríklad mohlo prihodiť aj to, že došlo k rozptýleniu tohto znečistenia do okolitého horninového prostredia,“ priblížil riaditeľ Ústavu geovied Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Jacko.

V obci Rafajovce v okrese Vranov nad Topľou je miestny prameň po zemetrasení výrazne výdatnejší v porovnaní s poslednými rokmi. Pre potvrdený výskyt baktérií vykonajú jeho dezinfekciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny