Na hlavný obsah

Európska komisia nechce dopustiť, aby boli lieky opäť nedostupné. Predstavila sériu opatrení

Chcú umožniť výmenu zásob liekov medzi štátmi.

Európska komisia nechce dopustiť, aby boli lieky opäť nedostupné. Predstavila sériu opatrení
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska komisia predstavila sériu opatrení, ktoré majú pomôcť členským štátom vyhnúť sa nedostatku kľúčových liekov. Cieľom je nedopustiť, aby nastala situácia ako vlani v zime, keď neboli niektoré lieky dostupné.

Ako v utorok (24. 10.) informovala komisárka zodpovedná za zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová, kľúčové je najmä vytvorenie dobrovoľného mechanizmu solidarity medzi štátmi, ktorý umožní vymieňať si zásoby liekov.

„Tento systém umožní členským štátom upozorniť na kritický nedostatok daného lieku a ostatné zase budú môcť naznačiť, či majú dostupné zásoby, ktoré by mohli byť prerozdelené,“ stojí vo vyhlásení Európskej komisie.

Plánujú dokončiť zoznam kritických liekov

Európska lieková agentúra (EMA) spolu s členskými štátmi zostavuje aj zoznam kritických liekov, ktoré sú najviac potrebné alebo pri ktorých hrozí ich nedostatok. Podľa eurokomisárky by mal byť dokončený ešte tento rok a bude na ňom 100 až 350 liekov.

V budúcnosti by malo pravdepodobne dôjsť aj k zmene farmaceutickej legislatívy. Tá by výrobcov liekov zaviazala, aby vopred informovali o akomkoľvek potenciálnom nedostatku a oznámili, aké budú ich ďalšie kroky.

S výpadkami liekov má problém aj Česká republika. Dôvody sú rôzne. Pri niektorých v posledných mesiacoch chýbali účinné látky, iným obaly. Vplyv mal aj zvýšený výskyt respiračných ochorení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet