Na hlavný obsah

Každý siedmy dospelý je závislý od priemyselne spracovaných potravín. Príznaky sú podobné ako pri alkohole či kokaíne

Medzi tieto potraviny patria napríklad čokoládové tyčinky.

Každý siedmy dospelý je závislý od priemyselne spracovaných potravín. Príznaky sú podobné ako pri alkohole či kokaíne
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Štrnásť percent dospelých a 12 percent detí má závislosť od vysoko priemyselne spracovaných potravín, ako sú napríklad čokoládové tyčinky. Uvádza to článok zverejnený v odbornom časopise The British Medical Journal. Jeho autori a autorky analyzovali 281 odborných štúdií z 36 rôznych krajín.

Závislosť od priemyselne spracovaných potravín sa prejavuje podobne ako závislosť od alkoholu, nikotínu alebo napríklad kokaínu, povedala denníku The Guardian hlavná autorka štúdie Ashley Gearhardtová z Univerzity v Michigane.

Zahŕňa príznaky ako nadužívanie, stratu kontroly pri konzumácii alebo to, že človek pokračuje v jedle, aj keď si uvedomuje negatívne následky. Ak sa u človeka prejavili aspoň dva tieto príznaky počas uplynulého roka spoločne s tým, že má závažné ťažkosti alebo pociťuje závažnú psychickú nepohodu, tak je to podľa Gearhardtovej považované za závislosť od jedla.

Gearhardtová sa napríklad stretla s pacientkou s diabetom 2. typu, ktorá si uvedomovala, že konzumáciou potravín s vysokým podielom cukru riskuje veľké zdravotné problémy, no rovnako ich nedokázala prestať jesť. „Nebolo to tak, že by si dala jeden donut. Dávala si ich celú škatuľu a hovorila, že jednoducho nemôže odolať, „opísala bádateľka.

Rafinované sacharidy a pridané tuky

Vysoko priemyselne spracované potraviny môže človek rozpoznať tak, že obsahujú ingrediencie, ktoré zvyčajne ľudia nemajú v kuchyni. Ďalším znakom je, že tieto potraviny obsahujú vysoké množstvo rafinovaných sacharidov a pridaných tukov. Mnohokrát obe tieto zložky naraz, ako práve čokoládové tyčinky.

Naproti tomu nespracované alebo málo spracované potraviny ako napríklad jablko či losos majú menší podiel sacharidov a tukov. Málokedy obsahujú oboje zároveň.

Závislosť sa môže potenciálne prejaviť aj pri jedle, ktoré si človek sám vyrobí, ako sú napríklad domáce sušienky. Tie totiž zvyčajne obsahujú cukor a maslo, teda sacharidy a tuky. Človek ale málokedy zje celý plech domácich sušienok na posedenie.

Naproti tomu u sušienok predávaných v obchode, ktoré sú propagované reklamou a ich získanie človeka nestojí toľko úsilia, skôr hrozí závislosť. „Nepodceňujte faktor pohodlia. Keby som si mala sama vyrábať čokoládu alebo pizzu, tak by som ich asi tak často nejedla, „podotýka Gearhardtová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet