Na hlavný obsah

Súkromné zdravotné poisťovne namietajú preplácanie lieku Zolgensma, proces kategorizácie sa tak predlžuje

V úhradovom systéme pritom mohol byť od začiatku budúceho roka.

Súkromné zdravotné poisťovne namietajú preplácanie lieku Zolgensma, proces kategorizácie sa tak predlžuje
Ilustračná snímka loga súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera a Union. Foto: RTVS

Súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union namietajú, aby sa liek Zolgensma na liečbu spinálnej muskulárnej atrofie preplácal z verejného zdravotného poistenia. Proces kategorizácie lieku sa tak predlžuje.

Ak by námietky nepodali, liek by bol v úhradovom systéme od začiatku budúceho roka. Teraz sa s námietkami musí vyrovnať kategorizačná rada, vysvetlil rezort zdravotníctva.

Dôvera považuje za správne, aby sa pacientom prinášala moderná liečba, upozorňuje však na chýbajúce financovanie jedného z najdrahších liekov na svete. „Ministerstvo zdravotníctva sa s otázkou zabezpečenia zdrojov vôbec nevyrovnalo. Nevzalo do úvahy finančnú situáciu zdravotných poisťovní, argumentuje stroho a zmätočne,“ uviedla.

Pripomenula, že rezort liek v roku 2021 nezaradil do zoznamu kategorizovaných pre nedostatok financií v sektore verejného zdravotného poistenia. „Bolo to v čase, keď sektor vykazoval zisk 26 miliónov eur. Oproti tomu predstavovalo hospodárenie zdravotných poisťovní po prvom polroku 2023 stratu 146,5 milióna eur,“ podotkla.

Rezort zdravotníctva podľa Dôvery nepredložilo žiadny dôkaz, že v rozpočtoch zdravotných poisťovní bude v roku 2023 alebo 2024 dostatok zdrojov. „Vyjadrujeme aj pochybnosť nad nákladovou efektívnosťou uvedeného lieku. Tá sa má zabezpečiť prostredníctvom inštitútu spätných platieb. No len v prípade, že zdravotná poisťovňa zabezpečí súhlas s liečbou v určenej lehote,“ dodala.

Rozhodnutie má zverejniť rezort 15. deň mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom sa zverejnilo prvostupňové rozhodnutie. „Námietky je ešte možné podať do konca pondelka,“ dodal. O zaradení lieku do úhradového systému od budúceho roka rozhodol minulý týždeň minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko