Na hlavný obsah

Expert na právny štát: Tuskova vláda by mohla skvalitniť vzťahy Poľska s EÚ. To však nemusí vyhovovať Ficovi a Orbánovi

Podľa Steuera by prípadná Tuskova vláda mohla vzťahy medzi Poľskom a EÚ skvalitniť.

Expert na právny štát: Tuskova vláda by mohla skvalitniť vzťahy Poľska s EÚ. To však nemusí vyhovovať Ficovi a Orbánovi
Na snímke bývalý poľský premiér a líder opozičnej liberálnej Občianskej koalície (KO) Donald Tusk. Foto: TASR/AP

V poľských parlamentných voľbách síce podľa odhadov zvíťazila vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), v Sejme, dolnej komore parlamentu, však zrejme nedosiahne väčšinu. Na vytvorení vlády sa chcú dohodnúť Občianska koalícia na čele s Donaldom Tuskom, stredová Tretia cesta a Nová ľavica.

Tuskovi môže stáť v ceste Duda

Mnohí poľskí analytici vyjadrujú obavy, že Tuskovi by to mohol skomplikovať prezident Andrzej Duda, ktorý sa podľa nich javí ako spojenec vládnej strany PiS.

„V prípade získania tesnej väčšiny demokratickou opozíciou v dolnej komore poľského parlamentu môže prezident komplikovať jej vládnutie využívaním práva veta, ktoré by následne znemožnilo príslušnú legislatívu v parlamente prijať bez spolupráce aspoň časti opozície,“ uviedol expert na právny štát Max Steuer z Katedry politológie Univerzity Komenského.

Poľský prezident by podľa Steuera mohol využiť aj podávanie podnetov na Ústavný tribunál v Poľsku. „Ten sa momentálne skladá najmä zo sudkýň a sudcov lojálnych strane Právo a spravodlivosť, preto je pravdepodobné, že by Ústavný tribunál mohol viacerým podnetom vyhovieť účelovým spôsobom,“ vysvetlil.

Prezident má taktiež v Poľsku viacero dôležitých menovacích právomocí vo vzťahu k súdnictvu. „Tie už tiež v v minulosti využil na podporu PiS,“ dodal Steuer. Jeho symbolickú legitimitu zvyšuje aj to, že je priamo volený. Expert si myslí, že môže komplikovať efektívnu obnovu demokratického vládnutia v Poľsku.

Vzťahy s Bruselom boli komplikované

EÚ sa dostávala s Poľskom častokrát do sporu, napríklad aj kvôli porušovaniu zásad právneho štátu. Únia následne podnikla právne kroky voči Varšave.

Podľa Steuera by sa v prípade vytvorenia vlády pod vedením Tuska, ktorý je zároveň bývalým stálym predsedom Európskej rady, mohli vzťahy medzi Poľskom a demokratickými vládami v Európskej únii skvalitniť.

Poľsko taktiež viackrát spojilo sily s Maďarsko a blokovali snahy Bruselu, napríklad pri deklarácii EÚ o migrantoch.

„Takáto zmena vlády však nemusí vyhovovať Viktorovi Orbánovi,“ skonštatoval expert na právny štát. Tuskova vláda by mohla podľa neho narušiť ambíciu vytvoriť jednotnú opozíciu proti rešpektovaniu hodnôt na úrovni členských štátov EÚ zloženú z väčšiny Vyšehradskej štvorky. „S Českou republikou pri Orbánovej iniciatíve momentálne nemožno počítať,“ dodal.

Spokojný nemusí byť ani šéf Smeru

S výmenou poľskej vlády by podľa Steuera nemusel byť spokojný ani šéf Smeru-SD Robert Fico. „Bude to závisieť od prístupu Fica k vládnutiu. V minulosti sa pokúšal hrať na obe strany, kedy na domácich fórach uplatňoval anti-bruselskú rétoriku. V inštitúciách EÚ však bol relatívne otvorený kompromisom,“ uviedol.

Strana európskych socialistov nedávno suspendovala členstvo Smeru-SD a Hlasu-SD. Steuer si myslí, že prístup Fica voči EÚ môže byť v tejto súvislosti konfrontačný a netolerantný.

„Stále si viem predstaviť, že môže vzniknúť konsenzus v špecifických rozhodnutiach, ktorých spochybňovanie Fico nemôže využiť na získanie politického kapitálu na Slovensku. Už menej v rozhodujúcich otázkach fungovania inštitúcií EÚ a prístupu k hodnotám EÚ,“ uzavrel expert z Katedry politológie Univerzity Komenského.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet