Na hlavný obsah

Ak bude v Poľsku skladať novú vládu opozícia, Maďarsko stratí dôležitého partnera

Analytici blízki maďarkej vláde pozorne sledovali poľské voľby.

Ak bude v Poľsku skladať novú vládu opozícia, Maďarsko stratí dôležitého partnera
V Poľsku si ľudia volili nové zloženie parlamentu. Foto: TASR/AP

Voľby v Poľsku síce vyhrala vládna strana Právo a spravodlivosť, ale šancu zostaviť vládu má skôr opozícia – má prívlastok proeurópska.

Portál Politico pripomenulo, že zatiaľ „varí“ z exitpollov. Ak sčítanie hlasov potvrdí výsledok, bude to znamenať dramatickú zmenu smerovania po veľmi tvrdej volebnej kampani. Poľský denník Gazeta Wyborcza si všíma, že krajina je na volebnej mape rozdelená na polovicu.

Jeden z oslovených politológov odporúča pokúsiť sa o dialóg aj s časťou doterajšej vládnej strany Právo a spravodlivosť. Nemecké médiá očakávajú od prípadnej zmeny vlády v Poľsku lepšie vzťahy s Berlínom.

Hlasovanie pozorne sledovala aj Budapešť. Keby v Poľsku nezostala súčasná vládna konštelácia, aj Maďarsko by bolo v rámci Európskej únie zraniteľnejšie. V predbežných reakciách na poľské voľby nad tým trúchlia vláde blízki analytici, ako aj predstavitelia maďarskej diplomacie. Tých citovala spravodajská televízia ATV.

Ak vo vládnutí nebude pokračovať Právo a spravodlivosť, bude to zlé nielen pre Vyšehradskú štvorku, ale aj pre poľsko-maďarské vzťahy. To je názor námestníka ministra zahraničných vecí Leventeho Magyara, ktorý sa zúčastnil na panelovej diskusii k poľským voľbám.

Televízia ATV cituje aj šéfa vládneho Centra pre základné práva Miklósa Szántóa, podľa ktorého v prípad opozičného víťazstva či možnosti vytvoriť vládu za účasti súčasnej opozície by sa v otázkach migrácie, ochrany hraníc, rodín, či štátnej suverenity aj v Poľsku uplatnil globalistický postoj, a zostalo by málo styčných bodov medzi Poľskom a Maďarskom.

Povedané na rovinu, ak do vlády nastúpia tuskovci, Maďarsko stratí v hodnotových diskusiách a v sporoch na európskej scéne, napríklad o miliardy z európskych fondov, dôležitého partnera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet