Na hlavný obsah

Po sčítaní väčšiny okrskov vyhrá voľby v Poľsku vládnuca strana Právo a spravodlivosť. Tesne za ňou skončí proeurópska Občianska koalícia

Nedávne voľby niektorí analytici označovali za najdôležitejšie od roku 1989.

Po sčítaní väčšiny okrskov vyhrá voľby v Poľsku vládnuca strana Právo a spravodlivosť. Tesne za ňou skončí proeurópska Občianska koalícia
Na snímke líder vládnej nacionalistickej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Foto: TASR/AP

Voľby do Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu, vyhrá vládnuce národnokonzervatívne Právo a spravodlivosť (PiS). Druhá bude s odstupom niekoľkých percentuálnych bodov proeurópska Občianska koalícia.

Vyplýva to z výsledkov, ktoré po sčítaní hlasov z viac ako 99 percent okrskov v pondelok (16. 10.) večer zverejnila štátna volebná komisia. Do Sejmu sa dostane celkovo päť politických zoskupení.

Právo a spravodlivosť, ktoré v Poľsku vládne v posledných ôsmich rokoch, má 35,67 percenta hlasov, Občianska koalícia 30,46 percenta. Viac ako 14 percent voličov podporilo stredajšiu Tretiu cestu, štvrté miesto obsadila Nová ľavica s 8,55 percentami hlasov. Do parlamentu vojde ešte ultrapravicová Konfederácia, ktorá má 7,14 percenta hlasov.

Hlasovať prišlo asi 74 percent oprávnených voličov, najviac od pádu komunizmu.

Poľská verejnoprávna televízia TVP večer informovala, že kompletné výsledky vrátane prepočtu na mandáty volebnej komisie oznámi v utorok ráno.

Podľa skôr zverejnených odhadov výsledkov bude mať síce PiS najviac poslaneckých kresiel, na zostavenie vlády to však stačiť nebude ani s prípadnou podporou Konfederácie. Na nadpolovičnú väčšinu potrebnú pre zostavenie vlády dosiahne Občianska koalícia spoločne s Treťou cestou a Novou ľavicou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet