Na hlavný obsah

Loď na Domaši bola dobre zaistená. Musela to byť veľká sila, keď ju utrhlo, povedal starosta zemetrasením postihnutej obce

V obci evidujú skôr menšie škody.

Loď na Domaši bola dobre zaistená. Musela to byť veľká sila, keď ju utrhlo, povedal starosta zemetrasením postihnutej obce
Vľavo starosta Kvakoviec Radoslav Kapraľ, vpravo loď Bohemia. Foto: koláž RTVS

Po nočnom zemetrasení, ktoré východ Slovenska zasiahlo v pondelok (9. 10.) približne o 20.23 h, utrhlo loď Bohemia zo suchého doku z koľajníc priamo do Domaše. Loď sa nakoniec podarilo ukotviť naspäť, no starosta obce Kvakovce Radoslav Kapraľ hovorí o šťastí, že sa atrakcii nič nestalo.

„Vďaka našim pracovníkom aj hasičom z Holčíkoviec sa nám ju podarilo ukotviť naspäť. V noci sme ju zachytili a dopravili do prístavu tam, kde celé leto kotvila,“ priblížil.

Loď bola podľa jeho slov na koľajovom vozíku prichytená približne tri centimetre hrubým lanom a každé koleso istila koľajová brzda. „Bola dobre zaistená, takže to musela byť veľká sila, keď utrhlo lano aj brzdy. Zľakli sme sa, aby pri náraze neprerazilo dno,“ vysvetlil.

Pri uvoľnení lode malo vytrhnúť elektrickú prípojku, ale loď bola zvnútra suchá. „Prišiel kapitán, naštartoval ju a vrátili sme ju na miesto,“ priblížil starosta Kapraľ.

Situáciu priamo na mieste pre Ranné správy monitoroval redaktor RTVS Ondrej Behún:

V Kvakovciach evidujú menšie škody

V Kvakovciach evidujú skôr menšie škody. „Na obecnom majetku popraskali steny, nejaké komíny popadali. Horšie je to v Ďapalovciach, kde sú škody oveľa výraznejšie,“ uviedol.

Práve v katastri obce Ďapalovce malo byť epicentrum pondelkového zemetrasenia. „Po bleskovej povodni, ktorú sme mali pred niekoľkými rokmi, je toto ďalšia nepríjemná skúsenosť. Prišlo to ako blesk z jasného neba,“ dodal starosta.

Obyvatelia Kvakoviec boli podľa neho vystrašení. „Všetci utekali z domov von. Nikto nevedel, čo sa deje,“ priblížil.

Spomenul tiež výraznejšie zemetrasenie z roku 1885, kedy v obci výrazne poškodilo kostol a časť z neho sa zrútila. „Ale to bolo skoro pred 200 rokmi, takže nikto také niečo nepamätal. Je to prvotná skúsenosť a dúfajme, že pre nás všetkých aj posledná,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny