Na hlavný obsah

VIDEO: Mimoriadna situácia po zemetrasení platí už v celom vranovskom okrese

Otrasy cítili vo viacerých mestách SR i za hranicami.

VIDEO: Mimoriadna situácia po zemetrasení platí už v celom vranovskom okrese
Na snímke škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Foto: TASR/Maroš Černý

V okrese Vranov nad Topľou vyhlásili po zemetrasení mimoriadnu situáciu. Platí v celom okrese. Potvrdil to prednosta okresného úradu Róbert Čalfa.

„Najhoršia situácia je v obci Ďapalovce. Čakáme na statikov, ktorí by mohli poskytnúť bližšie informácie obyvateľstvu, či poškodené domy budú ďalej užívaniaschopné,“ uviedol. Ako dodal, v obci Girovce podľa vyjadrenia starostky popadali všetky komíny. „Poškodilo budovy aj v Holčíkovciach a v obci Giglovce,“ doplnil Čalfa.

Prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan, ktorý sa zúčastnil na utorkovom (10. 10.) zasadnutí krízového štábu, priblížil, že v obci Girovce sa v jednom z domov nedá bývať, poškodilo aj kostol, ktorý sa tiež nedá momentálne používať.

„V Holčíkovciach je mimoriadna situácia, je tam poškodený kostol, škôlka, škola a niekoľko rodinných domov. V Ďapalovciach je takmer každý dom poškodený, štyri značne a je do nich zakázaný vstup pre majiteľov,“ uviedol Harvan.

Ako podotkol, okolité obce požiadali, aby spísali škody. „Do dotknutých obcí idú odborníci z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied. Chcú absolvovať stretnutie s dotknutými obcami a inštalovať zariadenia na meranie zemetrasenia,“ skonštatoval prednosta.

Zasiahnuté obce

Už skôr vyhlásili mimoriadnu situáciu obce Holčíkovce a Ďapalovce (okres Vranov nad Topľou) a Kolbovce (okres Stropkov).

Zemetrasenie tam poškodilo vedenia, rozvody, popretrhávalo plynové a vodovodné prípojky k rodinným domom či poškodilo obydlia. V oblasti hlásia aj výpadky elektrickej energie.

Výška škôd nie je zatiaľ vyčíslená. Obidve jadrové elektrárne na území Slovenska sú v poriadku a fungujú v bežnom režime. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva vnútra.

„V uvedených obciach išlo o škody ako poškodenie vedení, rozvodov, popretrhávané plynové a vodovodné prípojky k rodinným domom, poškodenie obydlí rôznej závažnosti od popraskaných omietok po narušenie statiky,“ priblížil rezort. Obidve jadrové elektrárne na území Slovenska sú v poriadku a fungujú v bežnom režime.

Ľudí poškodených domov evakuovali. Otrasy cítili aj obyvatelia Bardejova, Humenného, Hanušoviec nad Topľou, Michaloviec, Prešova a Košíc. Otrasy spôsobili pády menších predmetov či kusov nábytku. Zemetrasenie hlásili aj z Poľska, Maďarska a Ukrajiny.

Pozrite si príspevok zo spravodajstva RTVS:

Zábery zo svojho domova nám poslal aj čitateľ Marián Roman:

Zábery z chaty na Domaši nám poslal aj čitateľ Pavol Kospa:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko