Na hlavný obsah

Nebezpečný svah ohrozuje ľudí v obci Podhorie. Zosuv ich môže odrezať od zvyšku sveta

Nedostali by sa k nim hasiči ani záchranná služba.

Nebezpečný svah ohrozuje ľudí v obci Podhorie. Zosuv ich môže odrezať od zvyšku sveta
Ilustračná snímka - obecný úrad v obci Podhorie. Foto: TASR/Jozef Poliak

Dlhodobo narušený svah pod cestou z Podhoria v okrese Banská Štiavnica smerom do časti Žakýl ohrozuje priamo nielen obyvateľov dvoch domov. V prípade, že sa svah odtrhne, tak ohrozuje aj spojenie so samotnou obcou a ostatným svetom, povedala starostka Dana Lóžiová.

„Ak by k tomu došlo, obyvatelia z časti Žakýl, ktorí sú najmä v seniorskom veku, ale aj niektoré rodiny s malými deťmi, by mali vážny problém s cestami mimo domov. Rovnako by sa tam nedostali hasiči či záchranná služba,“ uviedla. V tejto časti pritom žije asi 200 obyvateľov z asi 340-člennej obce.

Najväčší problém majú podľa starostky dva rodinné domy a ich záhrady, nachádzajúce sa nad cestou. „Jeden z nich má už viditeľnú trhlinu vo verande,“ podotkla. Ak by sa ale cesta v prípade nejakých väčších prívalových dažďov odtrhla, tak v problémoch sú aj domy pod cestou.

Obec našla riešenie spolu s Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR. Bola zaradená do 20 zosuvných území v rámci Slovenska. „Mali sme byť vybavení ešte v tomto roku, ale našu sanáciu zatiaľ nikto nerieši,“ konštatovala.

Asanácia zosuvu pôdy sa má realizovať z projektu Sanácia svahových deformácií

Podľa hovorcu MŽP SR Tomáša Ferenčáka asanácia zosuvu v obci Podhorie v časti Žakýl sa má realizovať v rámci projektu Sanácia svahových deformácií na vybraných lokalitách Slovenska.

„Ministerstvo v súčasnosti pracuje na opatreniach, aby bolo možné pokračovať v geologických prácach s využitím finančných prostriedkov EÚ. V rámci dobiehajúceho Operačného programu Kvalita životného prostredia, alebo ako aj nového Programu Slovensko,“ uviedol Ferenčák.

Ako dodal, MŽP SR je v kontakte so samosprávou obce Podhorie a ponúka konkrétne riešenia. „Pani starostke obce Podhorie sme umožnili realizovať sanáciu zosuvu s využitím financií z Environmentálneho fondu, a to bez spoluúčasti financovania obcou. Samospráva v tejto súvislosti dostala v auguste 2023 odporúčanie riešiť udalosť ako mimoriadnu situáciu v obci spôsobenú aktívnym zosuvom, ktorý ohrozuje jedinú prístupovú cestu do miestnej časti Žakýl,“ pripomenul.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny