Na hlavný obsah

Sociálnu sieť X zaplavili dezinformácie o Izraeli a Gaze. Na Elona Muska sa vzniesla vlna kritiky

Niektorí analytici aktuálnu situáciu na X hodnotia ako mimoriadny prípad.

Sociálnu sieť X zaplavili dezinformácie o Izraeli a Gaze. Na Elona Muska sa vzniesla vlna kritiky
Na snímke Elon Musk. Foto: TASR/AP

Staré zábery iných udalostí, obrázok z počítačovej hry alebo snímky z nakrúcania televízneho seriálu. Aj takéto materiály aktuálne vydávajú mnohé účty na sociálnej sieti X za obrázky z novej vojny medzi Izraelom a palestínskymi radikálmi.

Vlnu dezinformácií podľa expertov a médií vytvárajú aj neoverené predplatené účty, ktoré platforma zvýhodňuje, zatiaľ čo jej majiteľ Elon Musk užívateľom odporučil pochybné zdroje.

Pri dramatických udalostiach, akým je aktuálna eskalácia izraelsko-palestínskeho konfliktu, čelia mnohé sociálne siete náporu najrôznejšieho obsahu na danú tému, pričom nie je v ich silách triediť dôveryhodné príspevky od tých manipulatívnych.

Niektorí analytici však aktuálnu situáciu na X hodnotia ako mimoriadny prípad, ku ktorému prispeli systémové zmeny zavedené v posledných mesiacoch pod Muskovým vedením.

„Informácie na Twitteri (skorší názov X; pozn. red.) preverujem roky a počas významných udalostí sa vždy objaví veľa falošných. Ale záplava nepravdivých príspevkov z posledných dvoch dní… je niečo iné,“ napísal reportér spravodajskej spoločnosti BBC Shayan Sardarizadeh.

„Myslím, že toto je moment, keď sa skutočne ukazujú dôsledky manažérskych rozhodnutí, ktoré prijali za posledných osem, deväť mesiacov,“ hodnotil zase bývalý bezpečnostný šéf Facebooku Alex Stamos. Teraz sa zabezpečením sociálnych sietí zaoberá na Stanfordovej univerzite. „Twitter je absolútne nepoužiteľný. Dokonca je v takýchto situáciách negatívna sila,“ dodal.

Sieť X sa posúva opačným smerom

Miliardár Musk pri prevzatí platformy vyhlasoval, že chce, aby bola zdrojom dôveryhodných informácií, následne však dohliadal na zmeny, ktoré službu posúvajú opačným smerom.

Sieť X zrušila skoršie overovanie účtov pre vybrané osobnosti a modrý odznak, ktorý v minulosti značil overený účet, teraz ho ponúka za predplatné, ktoré je spojené aj so zvýšenou viditeľnosťou obsahu pri vyhľadávaní alebo v komentároch.

Firma tiež výrazne zmenšila tímy pre moderovanie obsahu, obmedzila možnosti akademikov a ďalších expertov monitorovať dianie na platforme a spustila program zdieľania reklamných ziskov, ktorý podľa niektorých komentátorov motivuje tvorcov k rýchlemu šíreniu nepotvrdených informácií.

Tých sa po sobotňajšom útoku palestínskych radikálov vyrojilo nespočetné množstvo, opisuje v článku agentúra Bloomberg. „Mnohé z príspevkov recyklovali staré snímky ozbrojených konfliktov a prezentovali ich ako nové. Následne ich zdieľali anonymné účty s modrými odznakmi,“ uviedla. Príkladom je tri roky staré video zo Sýrie, ktoré v kontexte palestínskeho útoku šíril aj syn amerického exprezidenta Eric Trump.

Ale aj video zásahu izraelskej polície, ktoré podľa Bloombergu nazbieralo milióny videní s komentárom, že ukazuje palestínskych ozbrojencov.

Stamos zase zdokumentoval reťazové zdieľanie snímok z osláv futbalových fanúšikov v Alžírsku, ktoré neskôr vydávali za zábery bombardovania pásma Gazy. Popri šírení starých záberov sa objavujú aj ďalšie druhy manipulácií, napríklad príspevky s obrázkom z počítačovej hry Arma 3.

Snímky z nakrúcania izraelského seriálu Fauda zase niektorí užívatelia prezentovali ako dôkaz, že Izraelčania fingujú scénu so zabitým dieťaťom.

X na jednom zo svojich oficiálnych účtov uviedla, že zaznamenala vyše 50 miliónov príspevkov o „teroristickom útoku“ na Izrael. Doplnila, že zasiahla proti desaťtisícom z nich na základe svojich pravidiel ohľadom násilných záberov, propagácie násilia a nenávistných prejavov. Tiež zasiahla proti stovkám účtov, ktoré sa snažili „zmanipulovať trendy“ na sieti.

Majiteľ Elon Musk medzitým odporučil užívateľom, aby na sledovanie vojny využívali dvojicu anonymných účtov s predplatným.

Expert z výskumného ústavu Atlantická rada Emerson Brooking označil jeden z nich za „absolútne toxický účet“. Podľa neho bežne zdieľal nepravdivé a neoveriteľné informácie.

Ten druhý zase podľa listu The Washington Post v minulosti viedol polemiky ohľadom Izraela a náboženstva. Pred rokom napísal, že „drvivá väčšina ľudí v médiách a bankách sú sionisti“. Musk svoje odporúčanie neskôr zmazal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet