Na hlavný obsah

Izrael začne vyzbrojovať dobrovoľníkov v pohraničí útočnými puškami. V prvej vlne ich rozdá štyritisíc

Dostanú aj helmy a nepriestrelné vesty.

Izrael začne vyzbrojovať dobrovoľníkov v pohraničí útočnými puškami. V prvej vlne ich rozdá štyritisíc
Palestínčania kráčajú medzi ruinami po izraelských leteckých útokoch, ktoré zrovnali so zemou časť štvrte v meste Gaza. Foto: TASR/AP

Izrael začne vyzbrojovať izraelských dobrovoľníkov v pohraničí a v zmiešaných izraelsko-arabských mestách tisíckami útočných pušiek. Na sieti X to v utorok (10. 10.) oznámil izraelský minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir.

V prvej vlne od utorka ministerstvo podľa Ben Gvira obrancom rozdá štyritisíc útočných pušiek izraelskej výroby. V ďalšej fáze do prihraničných komunít dodajú ďalších najmenej šesťtisíc strelných zbraní. Okrem toho dobrovoľníci dostanú helmy a nepriestrelné vesty.

Oznámenie ministra prichádza po tom, ako na izraelské prihraničné dediny v sobotu (7. 10.) z pásma Gazy zaútočilo palestínske hnutie Hamas. Útok si vyžiadal na 900 izraelských obetí, vrátane vojakov a civilistov, a bojovníci Hamasu niektoré z prihraničných obcí obsadili na niekoľko hodín, kým obyvateľov oslobodila armáda.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie o rozdaní zbraní do zmiešaných miest pripomína, že izraelskí Arabi tvoria zhruba 20 percent izraelskej populácie a mnohí z nich sa identifikujú s ostatnými Palestínčanmi, ktorí nemajú izraelské občianstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet