Na hlavný obsah

Izraelské nálety v pásme Gazy zasiahli aj obytné budovy či školy, uviedol vysoký komisár OSN

Izraelské nálety si mali vyžiadať aj civilné obete.

Izraelské nálety v pásme Gazy zasiahli aj obytné budovy či školy, uviedol vysoký komisár OSN
Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku na Gazu 7. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Bombardovanie pásma Gazy, ktorým Izrael odpovedá na útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, zasiahlo aj rezidenčné budovy, školy a budovy OSN a nezaobišlo sa bez civilných obetí.

Podľa agentúry Reuters to v utorok (10. 10.) uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk s odvolaním sa na informácie zhromaždené jeho úradom. Zároveň varoval, že ohlásené pritvrdenie izraelskej blokády Gazy je v rozpore s medzinárodným právom.

„Začatie obliehania, ktoré ohrozuje životy civilistov tým, že ich zbavuje statkov hlavných pre ich prežitie, zakazuje medzinárodné humanitárne právo,“ citovala Türka agentúra AFP. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) čoskoro vyzvala na vytvorenie humanitárneho koridoru s tým, že jej staršie zásoby zdravotníckeho materiálu v Gaze boli spotrebované.

Izraelská vláda v pondelok ohlásila totálnu blokádu enklávy s približne dvoma miliónmi obyvateľov, vrátane odstrihnutia oblasti od dodávok potravín, vody a elektriny. Stupňuje tak svoju dlhoročnú politiku po bezprecedentnom víkendovom útoku Hamasu, ktorý pásmo Gazy od roku 2007 ovláda.

Už od soboty izraelské letectvo vykonáva v oblasti rozsiahle nálety. Podľa všetkého zasiahli stovky objektov vrátane výškových budov alebo mešity.

UNICEF odhaduje stovky detských obetí

Z prvotných správ o vyjadrení vysokého komisára OSN nebolo jasné, koľko civilných obetí náletov zatiaľ eviduje. Podľa detského fondu OSN (UNICEF) útoky Hamasu a odvetné izraelské bombardovanie zabili stovky izraelských a palestínskych detí a zranili mnoho ďalších.

Úrad OSN pre palestínskych utečencov uviedol, že škody sú na 18 budovách, ktoré v Gaze prevádzkuje, a že o domov od soboty v tejto oblasti prišlo skoro 190-tisíc ľudí. WHO potom doplnila, že za posledné tri dni eviduje útoky na 13 zdravotníckych zariadení v pásme Gazy.

Podľa Hamasom ovládaného ministerstva zdravotníctva si izraelské údery od soboty vyžiadali vyše 700 mŕtvych a tisícky zranených. OSN tiež podľa BBC hlási 17 zabitých Palestínčanov pri stretoch s bezpečnostnými zložkami na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Eskalácia konfliktu prišla v sobotu ráno, keď Hamas spustil rozsiahle ostreľovanie Izraela. Jeho bojovníci prenikli na izraelské územie, kde strieľali a unášali civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet