Na hlavný obsah

Štátna komisia potvrdila výsledky volieb, víťazom je Smer-SD

Strana získala 42 kresiel v parlamente.

Štátna komisia potvrdila výsledky volieb, víťazom je Smer-SD
Na snímke v popredí sprava viceprezident Policajného zboru Damián Imre, zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz a predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Víťazom volieb do Národnej rady SR sa stala strana Smer-SD so ziskom 22,94 percenta hlasov, čo jej prinieslo 42 kresiel v parlamente. Oficiálne výsledky volieb potvrdila v nedeľu (1. 10.) Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Na druhom mieste skončilo Progresívne Slovensko so 17,96 percenta so ziskom 32 poslaneckých mandátov. Za ním nasleduje Hlas-SD (14,7 percenta) s 27 poslaneckými kreslami. Do parlamentu sa dostala aj koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí (8,89 percenta), ktorá obsadí v parlamente 16 poslaneckých miest.

KDH získalo 6,82 percenta hlasov a v parlamente bude mať 12 poslancov, za ním nasleduje strana SaS (6,32 percenta), ktorá bude mať 11 poslancov. Do parlamentu sa dostala aj SNS (5,62 percenta), ktorá získala desať poslaneckých miest.

Účasť na voľbách bola relatívne vysoká. K urnám prišlo 68,21 percent voličov, hlasovalo 3 007 123 Slovákov. Z deviatich volieb, ktoré sa na Slovensku uskutočnili je to štvrtá najvyššia účasť.

V jednom okrsku sa nepodarilo sčítať hlasy

Vo voľbách kandidovalo 25 kandidujúcich – šesť politických strán a jedna koalícia – čo je pomerne vysoké číslo.

Vo voľbách prepadlo aj veľké množstvo hlasov – až 16,5 percent. Ide ale o neporovnateľný údaj s predchádzajúcimi parlamentnými voľbami, v ktorých prepadlo až 28,33 percent hlasov.

Nárok na štátny príspevok má deväť politických subjektov. Okrem tých, ktoré sa dostali do parlamentu, sú to aj strany Aliancia a Republika, ktoré získala viac ako 3 percentá hlasov.

Predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko informoval aj o tom, že v jednom okrsku v Prešovskom kraji sa nepodarilo sčítať hlasy a výsledky budú neplatné. Z toho dôvodu nie je v definitívnych výsledkoch 100 percent sčítaných zápisníc.

Celý proces spracovania výsledkov trval desať hodín a 38 minút. „Je to o jednu hodinu a 17 minút kratší čas, ako trvala sumarizácia parlamentných volieb v roku 2020,“ priblížil Peťko.

Poznamenal, že spočiatku zaznamenali dočasné spomalenie zobrazovanie priebežných výsledkov. Príčinou bol podľa jeho slov veľký nápor zasielaných zápisníc do systému. „Nemalo to však žiaden vplyv na kvalitu spracovania výsledkov,“ podotkol s tým, že o 4.00 h ráno boli spracované výsledky z 95 percent okrskov.

Téme sa venovali aj redaktori RTVS Barbora Škulová a Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko