Na hlavný obsah

Smer-SD by mal dostať od štátu vyše 23 miliónov. Na príspevok za voľby majú nárok aj Republika i Aliancia

Parlamentné voľby prinesú politickým subjektom aj štátne príspevky na ich fungovanie.

Smer-SD by mal dostať od štátu vyše 23 miliónov. Na príspevok za voľby majú nárok aj Republika i Aliancia
Robert Fico na povolebnej tlačovke Smeru-SD. Foto: TASR/Pavol Zachar

Politické strany, hnutia a koalície, ktoré vo voľbách získajú aspoň tri percentá hlasov, majú nárok na príspevok zo štátneho rozpočtu. Denník N predbežne vypočítal celkovú výšku príspevkov pre politické subjekty.

Bonus dostanú aj strany, ktoré získajú dve percentá hlasov. Štát im vráti kauciu vo výške 17-tisíc eur, ktorú zložili za účasť vo voľbách.

Príspevok sa delí na tri časti: za hlasy, na činnosť a na mandát. Výsledná suma sa odvíja od počtu získaných hlasov a od priemernej mesačnej mzdy.

Za každý hlas strana, hnutie alebo koalícia získa príspevok vo výške jedného percenta z priemernej mesačnej nominálnej mzdy za kalendárny rok 2022.

PS by si malo polepšiť o vyše 18 miliónov

Víťazný Smer-SD by mal podľa predbežných výsledkov za voľby získať celkovo vyše 23 miliónov eur. Progresívne Slovensko by malo dostať viac ako 18 miliónov eur a Hlas-SD niečo vyše 15 miliónov eur.

Koalícia OĽANO-Za ľudí-Kresťanská únia by mala dostať takmer 9,4 milióna. Nasledujú KDH (7,16 milióna), SaS (6,6 milióna) a SNS (5,9 milióna). Odmenu za voľby by dostali aj dve strany, ktoré sa do parlamentu nedostali – Republika (3,68 milióna) a Aliancia (3,4 milióna).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko