Na hlavný obsah

Rokovaniam o vládnej koalícii sa nevyhýba nikto okrem Igora Matoviča. Bývalý premiér odchádza do opozície

Viacerí opakujú potrebu dlhých a poctivých rokovaní.

Rokovaniam o vládnej koalícii sa nevyhýba nikto okrem Igora Matoviča. Bývalý premiér odchádza do opozície
Zľava Richard Raši (Hlas-SD), Karol Galek (SaS), Marián Čaučík (KDH), Michal Šipoš (OĽANO a priatelia) a Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko). Foto: RTVS/Barbora Čierna

Prvé opatrné reakcie, očakávania spolupráce aj rozhovory o budúcej koalícii. Predstavitelia politických strán reagovali na výsledky volieb. Viacerí opakujú potrebu dlhých a poctivých rokovaní, iní neskrývajú nevôľu s víťazstvom Smeru a niektorí sa zhodujú, že treba urobiť všetko pre to, aby sociálni demokrati na čele s Robertom Ficom nedokázali vytvoriť koalíciu. Tretí v poradí Hlas-SD – necháva všetko otvorené a opakuje, že rokovať bude s každým.

Ani vo svetle volebných výsledkov nie je úplne jasné, kto bude najbližšie štyri roky vládnuť. Prvým členom opozície je však OĽANO a priatelia, čo potvrdil jeho líder Igor Matovič. Podpredseda Michal Šipoš však očakáva koalíciu zloženú z Hlasu a Smeru. „Som o tom stopercentne presvedčený a uvidíte, že čas mi dá za pravdu,“ povedal.

Hnutie Progresívne Slovensko chce podľa slov predsedu Michala Šimečka urobiť všetko pre to, aby sa to nepotvrdilo a aby sa Robertovi Ficovi nepodarilo poskladať vládu. „A tá potenciálne druhá by pozostávala z Progresívneho Slovenska a ďalších partnerov. A mala by dokonca viac mandátov než tá, o ktorej sa hovorí ako o prvej,“ priblížil.

Ich najbližší partner SaS je pred sebareflexiou, výsledok volieb je pre nich výstrahou, tvrdí podpredseda Karol Galek. O povolebnej spolupráci hovorí s rovnakým naratívom ako Progresívne Slovensko – so Smerom nie. „Urobíme všetko pre to, aby sa Robert Fico nevrátil k moci. To, čo sme videli v minulosti, to by si asi nikto na Slovensku neprial,“ vysvetlil.

Strany sa nechcú s rozhodnutím ponáhľať

Členovia Hlasu-SD svoju prítomnosť v skloňovanej vláde zatiaľ nepotvrdzujú. Podpredseda Richard Raši nevylučuje žiadnu alternatívu budúcej koalície. „Má tu vzniknúť vláda, ktorá má vládnuť štyri roky. Najprv musíme byť oslovení k spolupráci, ešte neviem s kým príde dohoda. Víťaz rozdáva karty,“ dodal.

Jasný teda zatiaľ nie je postup Hlasu, ale ani KDH. O povolebných krokoch má rozhodnúť celoslovenská rada o dva týždne. „Dva týždne sa určite bude v našom prípade čakať na definitívne rozhodnutie, ak by bola vyrokovaná nejaká koalícia. Netreba sa ponáhľať, treba rokovať a vyrokovať dobrú koaličnú zmluvu,“ povedal podpredseda KDH Marián Čaučík.

Predseda Milan Majerský medzitým priznal, že je ochotný rokovať s PS a SaS za podmienky dodržania červených čiar. Pred voľbami to bolo napríklad odmietnutie registrovaných partnerstiev.

Smer-SD v noci najskôr kritizovali pomalé sčítanie hlasov, ale nad ránom kandidáti aj priaznivci oslavovali víťazstvo v bratislavskej centrále.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál