Na hlavný obsah

Ulice Varšavy zaplnil milión demonštrantov, situácia pred októbrovými voľbami eskaluje

Za demonštráciou stojí poľský opozičný vodca.

Ulice Varšavy zaplnil milión demonštrantov, situácia pred októbrovými voľbami eskaluje
Obrovské množstvo ľudí zaplnilo ulice Varšavy. Foto: TASR/AP

V centre Varšavy sa dnes (1.10.) zišla protivládna demonštrácia. Podľa varšavskej radnice sa jej v jednu chvíľu zúčastnil zhruba milión ľudí, a stala sa tak najväčšou demonštráciou v histórii poľského hlavného mesta.

„Pochod milióna sŕdc“ zvolal dva týždne pred voľbami opozičný vodca Donald Tusk z liberálnej Občianskej platformy (PO). Vládna nacionalistická strana Právo a spravodlivosť (PiS) dnes usporiadala vlastnú masovú predvolebnú akciu v Katoviciach.

„Keď vidím tie státisíce usmievavých tvárí, cítim, že sa blíži ten rozhodujúci moment v dejinách našej krajiny,“ vyhlásil expremiér a bývalý predseda Európskej rady pri začatí pochodu v hlavnom meste. „Je to úplne najväčšia demonštrácia v histórii Varšavy,“ povedala AFP hovorkyňa varšavskej radnice Monika Beuthová.

Opozícia dúfa, že sa dnešný pochod stane najväčším za posledné desiatky rokov a povzbudí voličov k účasti na voľbách. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že PiS by mohla zvíťaziť, ale vzhľadom na nespokojnosť niektorých občanov s rastúcimi životnými nákladmi a obavy z oslabenia demokratických kontrol a rovnováhy by mohla mať ťažkosti s vytvorením väčšiny.

„Prichádza veľká zmena. Je to znamenie znovuzrodenia Poľska,“ povedal Tusk davom zhromaždeným v centre metropoly. Vyhlásil, že PiS by sa mohla usilovať o vystúpenie Poľska z Európskej únie, čo však táto strana popiera, a voľby označil za kľúčové pre práva menšín a žien.

Varšavský primátor Rafal Trzaskowski v prejave na zhromaždení povedal, že dnešná akcia je pochodom za víťazstvo vo voľbách 15. októbra a pochodom za úplne nové Poľsko. „Plní odvahy a odhodlania ideme v ústrety budúcnosti, ústrety Poľsku, ktoré je tolerantné, rozmanité, európske a usmievavé,“ povedal Trzaskowski.

Protestujúci volajú po slobode

Na opozičnej akcii mnoho ľudí mávalo poľskými vlajkami a vlajkami EÚ. „Chcem byť slobodná, chcem byť v EÚ, chcem mať právo rozhodovať, chcem mať slobodné súdy,“ povedala agentúre Reuters Hanna Chaciewiczová, 59-ročná zubárka z Otwocku, mesta pri Varšave. Niektorí niesli transparenty s nápismi „PiSexit“ alebo „Mačka môže zostať“, ktoré odkazovali na domáceho maznáčika vodcu PiS Jaroslawa Kaczyńského.

PiS, ktorá je pri moci od roku 2015, v kampani sľubovala, že udrží migrantov mimo Poľska, čo je podľa nej kľúčové pre národnú bezpečnosť. Chce tiež pokračovať vo vyplácaní peňazí rodinám a starším ľuďom.

Na jej dnešný programový zjazd v Katoviciach sa za masívnej účasti verejnosti zišlo mnoho členov vlády. Vystúpil minister obrany Mariusz Blaszczak, ktorý ubezpečil, že Poľsko je v bezpečí. Prišiel aj poľský vicepremiér a de facto najmocnejší politický predstaviteľ Kaczyński.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki na podujatí v Katoviciach podľa agentúry PAP prisľúbil, že ak PiS zostane pri moci, bude priemerná mzda v krajine do štyroch rokov predstavovať 10 000 zlotých (viac ako 2 000€) zo súčasných približne 7 000 zlotých (približne 1 500€).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet