Na hlavný obsah

Ak Sloboda zvierat príde o dve percentá z daní z príjmov, výrazne to obmedzí jej pomoc zvieratám

Je to pre nich hlavný zdroj finančnej podpory.

Ak Sloboda zvierat príde o dve percentá z daní z príjmov, výrazne to obmedzí jej pomoc zvieratám
Na snímke psy v útulku zvierat. Foto: TASR/Dano Veselský

Strata finančnej podpory prostredníctvom dvoch percent z daní z príjmu fyzických osôb bude mať vplyv aj na záchranu zvierat. Tiež výrazne obmedzí pomoc zvieratám. Uviedla to Sloboda zvierat v súvislosti s návrhom ministerstva práce. Rezort navrhuje, aby sa rodičovský dôchodok vyplácal poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu. Informovala o tom Kristína Devínska zo Slobody zvierat.

„Ak sa návrh o zmene v poskytovaní asignácie dostane reálne do praxe, budeme musieť výrazne obmedziť pomoc zvieratám zo širšieho okolia. A tiež fungovať v úspornom režime tak, aby sme im vôbec dokázali poskytnúť dostatočne profesionálnu veterinárnu aj bežnú starostlivosť. Inak by naša práca nemala zmysel,“ uviedla predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Situácia v útulkoch sa zhoršuje

Pre Slobodu zvierat podľa ich slov práve dve percentá zo zaplatenej dane z príjmu predstavujú hlavný zdroj finančnej podpory. Vďaka tomu každoročne prichýlia viac ako 2 100 psov a mačiek v ohrození života. V Slobode zvierat od leta pociťujú zhoršujúcu sa krízu. Aktuálna situácia presahuje ich kapacitné možnosti, vysvetlila Dugovičová.

„Množiarne chrlia kvantá bezpapierových šteniat s minimálnymi obmedzeniami a štát namiesto systémovej pomoci nerobí nič alebo tento stav ešte viac všetkým útulkom komplikuje, ako je to aj v tomto prípade,“ doplnila.

Sloboda zvierat preto žiada okamžité riešenia v podobe dostavby vlastných štátnych karanténnych staníc pre opustené zvieratá, finančnej spoluúčasti na plošných kastráciách a zvýšení kapacít a profesionalizácii zamestnancov veterinárnej správy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika