Na hlavný obsah

Vláda zmení rodičovské dôchodky: Ľudia si budú môcť vybrať, či prispejú rodičom, alebo mimovládkam

Minister práce predloží zákon okamžite.

Vláda zmení rodičovské dôchodky: Ľudia si budú môcť vybrať, či prispejú rodičom, alebo mimovládkam
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Deti budú môcť po novom prispievať svojim rodičom na dôchodok dvomi percentami daní z príjmu fyzických osôb a nie cez odvody do sociálneho poistenia. Stále si však budú môcť vybrať či dvomi percentami prispejú rodičom alebo mimovládnym organizáciám. Zmeny avizoval v utorok (7. 11.) minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

„Rodičovský dôchodok zakotvuje ústava. Zrušiť ho teda nemôžeme, ale ani nechceme. Sú dve cesty, ako môžu deti prispievať rodičom na dôchodok. Cez odvody do sociálneho poistenia alebo cez časť daní. Rozhodli sme sa pre tú druhú cestu,“ vysvetlil.

Má sa tak ušetriť približne 315 miliónov eur, ktoré chce rezort práce využiť pri vyplácaní budúcoročného 13. dôchodku.

Rozumie, že tento nový spôsob sa nemusí pozdávať mimovládnym organizáciám a občianskym združeniam. „Pre nich sú tieto dve percentá zaujímavým príspevkom,“ povedal.

Ľudia si tak podľa neho budú môcť vybrať, či chcú svoje dve percentá posielať organizáciám a združeniam aj naďalej alebo nimi pripsejú na dôchodok svojim rodičom. „Pokojne prispievajte svojimi dvomi percentami na tieto združenia, ak chcete. O vašich rodičov sa postará náš nový 13. dôchodok,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika