Na hlavný obsah

Odchyt túlavých zvierat má svoje úskalia. Útulky bojujú s nedostatočnými kapacitami pre zvieratá bez majiteľov

Často nemá ani obec peniaze na ich odchyt.

Odchyt túlavých zvierat má svoje úskalia.  Útulky bojujú s nedostatočnými kapacitami pre zvieratá bez majiteľov
Na ilustračnej snímke pes v ohrade v útulku. Foto: RTVS

Odchyt túlavých zvierat nefunguje dobre. Tvrdí to organizácia Zvierací ombudsman. Od roku 2018 platí, že o túlavé psy sa musia postarať obce. Samosprávy platia ľudí, ktorí majú na odchyt psov špeciálne povolenie. Často ide o útulky a občianske združenia. No ani tie nemajú dostatočné kapacity pre zvieratá bez majiteľov.

Povolenie odchytávať zvieratá z ulice má aj SBS-ka v Pezinku. Platí ju za to 90 obcí. Robí to pod svojim občianskym združením s tým, že akonáhle nájde psa, ktorý nemá majiteľa, posúva ho útulku v Bratislave. Zistili sme však, že niektoré psy držia aj v neznámych priestoroch vo Veľkom Bieli.

„Všetky zvieratá, ktoré u nás sú, sú tam len preto, lebo majiteľa majú a my čakáme, kedy si ho od nás zoberú,“ vysvetlil predseda OZ Pomoc psíkom Tomáš Horvátik. „Aj bez toho, že ten majiteľ je známy, zviera má byť uložené v zariadení, ktoré je na to schválené. Takže toto nie je dobrý argument,“ kontroval riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Martin Chudý.

Hoci majú priestory slúžiť zvieratám iba dočasne, ako tvrdil majiteľ, na mieste sme našli psa so špagátom na krku, ktorý trávil v koterci odo dňa jeho odchytu 13. deň. Rovnako tam bol aj husky odchytený ešte v januári, v koterci tak žil siedmy mesiac. „Zaháji sa správne konanie,“ dodal Chudý. Priblížil, že pokuta sa v takomto prípade pohybuje od 400 do 3 500 eur, závisí však od povahy závažnosti.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Málo kapacít pre túlavé zvieratá

Niektorí ochranári si však OZ zastali a tvrdia, že tento prípad iba dokazuje, ako málo kapacít pre túlavé zvieratá máme. Niekde nedochádza k odchytom vôbec.

„Evidujeme množstvo takýchto sťažností, kedy obce naozaj neodchytávajú zvieratá alebo neprijímajú od nálezcov dané zvieratá. To je vlastne ich zákonná povinnosť. Karanténne stanice alebo útulky na Slovensku sú extrémne preplnené,“ povedala právnička Zvieracieho ombudsmana Nikoleta Ďurčíková.

Podľa Martina Chudého sa o tomto probléme diskutuje a hľadá sa riešenie, aby sa počet štátnych karanténnych staníc zvýšil. „Už existujúce útulky alebo karanténne stanice majú dostatočne vybudovanú tú sieť, akurát treba naozaj zväčšiť ich kapacity,“ dodal Ďurčíková.

Na to by im však musel štát vyčleniť peniaze, čo sa zatiaľ nikdy nestalo. V praxi sa stáva, že ak aj má útulok kapacity, obec nemá peniaze, aby ho platila. Odchyty u nás zabezpečujú aj veterinári. Pre ilustráciu, jeden z nich fakturuje mestu za každé odchytené zviera 250 až 350 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny