Na hlavný obsah

Pijú vaše deti nápoje s kofeínom? Môže to zhoršiť ich pamäť a neskôr viesť k závislostiam, varujú vedci

Konzumenti kofeínu vykazovali nižšiu aktivitu v prednej mozgovej kôre.

Pijú vaše deti nápoje s kofeínom? Môže to zhoršiť ich pamäť a neskôr viesť k závislostiam, varujú vedci
Ilustračná snímka kávy. Foto: Unsplash

Deti, ktoré sú zvyknuté pravidelne piť nápoje s obsahom kofeínu ako je napríklad coca-cola alebo energetické drinky, majú horšiu pamäť, sú impulzívnejšie a v dospelosti môžu byť náchylnejšie k závislostiam.

Zistili to vedci, ktorí u dvoch tisícok amerických detí vo veku deväť a desať rokov testami skúmali ich pamäťové schopnosti a mozgovú aktivitu. Napísal o tom denník The Times.

Odborníci zverejnili výsledky svojej štúdie v magazíne Substance Use & Misuse. Dospeli v nej k záveru, že častá konzumácia sýtených nápojov s obsahom kofeínu môže zhoršovať pamäť, schopnosť koncentrácie a negatívne ovplyvňovať vývoj mozgu.

Deti, ktoré priznali, že nápoje s kofeínom pijú pravidelne, v testoch pamäte zaostávali za svojimi rovesníkmi, ktorí tieto nápoje nepijú. Medzi týmito dvoma skupinami bol značný rozdiel aj pri porovnaní mozgovej aktivity.

Nižšia aktivita v prednej mozgovej kôre

Konzumenti kofeínu vykazovali nižšiu aktivitu v prednej mozgovej kôre. To je jav, ktorý často pozorujú u jedincov, u ktorých diagnostikovali poruchu pozornosti (ADHD) alebo trpia závislosťou od alkoholu či drog. Deti zvyknuté na kofeín sú tiež náchylnejšie vyskúšať alkoholické nápoje.

„Naše závery napovedajú, že denná konzumácia kofeínových limonád je prediktívnym faktorom pre užívanie návykových látok v blízkej budúcnosti. Jedným z možných vysvetlení je, že látky obsiahnuté v kofeínových limonádach, teda kofeín a cukor, môžu mať toxikologický dosah na mozog. To jedinca robí citlivejším na silnejšie pôsobenie tvrdších drog ako je alkohol,“ uviedla Mina Kwonová, vedúca výskumného tímu.

Spoluautor štúdie, profesor Národnej univerzity v juhokórejskom Soule An Wu-Jong sa domnieva, že závery sú kľúčové pre ochranu verejného zdravia.

„Je mimoriadne dôležité stanoviť vedecky podložené odporúčania ohľadom konzumácie kofeínových nápojov u detí. Neexistuje zhoda na tom, aké množstvo kofeínu je u detí bezpečné. Niektoré deti môžu byť náchylnejšie k neblahým dosahom spojeným s častou konzumáciou kofeínu ako iné, „povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet