Na hlavný obsah

Hlas chce zmeniť volebný systém: Opozícia sa bojí, že sa chce R. Fico zabetónovať pri moci. Za zmenu je KDH

Viac volebných obvodov, viac demokracie, tvrdí Hlas.

Hlas chce zmeniť volebný systém: Opozícia sa bojí, že sa chce R. Fico zabetónovať pri moci. Za zmenu je KDH
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Presunúť voľby viac do regiónov a zmeniť volebný systém je zámer koaličného Hlasu-SD. Zakotvil to aj do programového vyhlásenia vlády. Opozičné KDH by takýto návrh podporilo. Druhá časť opozície v tom vidí len snahu vládneho trojlístka zabetónovať sa pri moci.

Systém jedného volebného obvodu má Slovensko od roku 1998. Jeho najväčšou nevýhodou podľa odborníkov je centralizácia politických strán.

„Politické strany sa na Slovensku aj vďaka jednému volebnému obvodu zmenšujú, stávajú sa z nich proste ako keby centralizované, niekedy až firmy, malé organizácie s malou kanceláriou niekde v hlavnom meste,“ zhodnotil expert na voľby Daniel Kerekes (Denník N).

Zmene volieb a možnej podpore návrhu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

„Čím viac volebných obvodov, tým viac demokracie,“ tvrdí koaličný Hlas. Strana chce docieliť, aby mali slovenské regióny väčšie zastúpenie v Národnej rade SR.

„Ja by som si predstavoval až každý jeden okres, už aj kraj bude úspechom, aby mal zástupcu v Národnej rade SR a aby neplatilo, že poväčšine je pri mnohých politických stranách pomaly polovica všetkých kandidátov len z hlavného mesta,“ vyjadril sa predseda NR SR a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Kresťanskí demokrati sú za

Na zmenu volebného systému je treba ústavnú väčšinu. Tú chce vláda nájsť diskusiou s opozíciou. Kresťanskodemokratické hnutie podporuje myšlienku ôsmych volebných obvodov podľa krajov.

„Zmenu velebného systému nebudeme podporovať a týmto vyzývam KDH aby prestali laškovať so Smerom a Hlasom, aby to nerobili, pretože Hlas a Smer ich iba zneužijú na ďalšiu špinavú vec, ktorú pripravujú,“ myslí si predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

„Ak chce meniť volebný systém Robert Fico, tak to robí s jediným cieľom. A tým je zabetónovať sa pri moci, mimochodom, presne tak, ako to urobil jeho politický vzor Viktor Orbán v Maďarsku,“ varuje podpredseda NR SR a predseda PS Michal Šimečka.

Podľa predsedu poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michala Šipoša ide o víziu Roberta Fica (Smer-SD), Pellegriniho a Andreja Danka (SNS), aby sa zabetónovali „tak, aby tu boli navždy“.

„Nebudem hľadieť na opozíciu, budem hľadieť na občanov, obyvateľov a ja som za to, aby tento parlament zastupovali ľudia zo všetkých regiónov. A pripomínam, že sme jedna z posledných krajín Európy, ktorá má jeden jediný volebný obvod,“ vyjadril sa poslanec NR SR a predseda KDH Milan Majerský.

„Ja by som nehovoril o upevnení moci, ja by som hovoril, že demokraticky sme prijali názor aj ostatných vládnych koaličných strán, že je záujem o tejto veci diskutovať. Tak sa bude diskutovať,“ uviedol predseda poslaneckého klubu strany Smer-SD Ján Richter.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba upozornil, že vláda nemá ústavnú väčšinu, takže môže viesť len teoretickú debatu. „Toto je nejaký dlhodobý cieľ, ale nie je to na programe dňa,“ poznamenal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko