Na hlavný obsah

Opozícia si podľa J. Richtera mala spraviť poriadok s I. Matovičom, na jeho správanie tak nemuseli doplatiť médiá

Jozef Hajko z KDH to považuje za bizarné.

Opozícia si podľa J. Richtera mala spraviť poriadok s I. Matovičom, na jeho správanie tak nemuseli doplatiť médiá
Zľava Jozef Hajko (KDH) a Ján Richter (Smer-SD). Foto: RTVS

Obmedzenie práce novinárov v budove Národnej rady (NR) SR, o ktorom rozhodol predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) po potýčke poslancov Igora Matoviča (Slovensko) a Jána Mažgúta (Smer-SD), bolo podľa Jána Richtera (Smer-SD) opodstatnené.

„Predseda parlamentu musí dať garanciu, že sa nestane niečo horšie,“ povedal v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Naznačil tiež, že je v tejto veci tlak na opozíciu, aby si „narobila poriadok s takýmito politikmi“.

To považuje poslanec opozičného KDH Jozef Hajko za bizarné. „Igor Matovič je známy svojimi vystúpeniami, ktoré v našom klube považujeme za nevhodné. Ale aby sme ho my mali prevychovávať, to je bizarné,“ uviedol.

Rozhodnutie Petra Pellegriniho obmedziť novinárom nahrávanie rozhovorov v priestoroch NR SR kritizuje. „Novinári majú právo na informácie. Tak ako sa Robert Fico správa k novinárom, tak sa rovnako zachoval aj Peter Pellegrini,“ dodal. Verejnosť podľa neho vládu kontroluje najmä cez médiá, preto majú nezastupiteľnú úlohu. A to aj v súvislosti s nedávnym 34. výročím Nežnej revolúcie.

Pozrite si celú reakciu Jozefa Hajka na tvrdenia Jána Richtera, že by si opozícia mala „narobiť poriadok s Igorom Matovičom“:

Kritika programového vyhlásenia vlády

V parlamente posledný týždeň poslanci rokovali o programovom vyhlásení vlády. Opozícia vládny dokument kritizuje najmä pre jeho vágnosť. Aj podľa KDH je PVV príliš všeobecné. „Nevidím tak žiadne míľniky, ktorými by sa dalo po určitej dobe zmapovať, či vláda naozaj robí to, čo sľúbila,“ priblížil Hajko. Vyzdvihol však dobre spracovanú oblasť energetiky v PVV.

Ján Richter na kritiku opozície reagoval slovami, že nevedia, čo PVV vlastne je. „Mám dojem akoby kolegovia z opozície nechápali čo to programové vyhlásenie vlastne je. Ide o kompromis troch volebných programov. Ani jedna z koaličných politických strán nemôže byť víťaz ani porazený,“ vysvetlil.

Tému sociálnych opatrení a ich financovania z diskusnej relácie spracovala do reportáže redakcia RTVS a redaktor Timotej Píš:

Podľa neho to nie je zákon, ktorý by sa mali poslanci snažiť vylepšovať. Koalícia údajne privíta dôvetky opozície, ale až po schválení PVV.

Prezidentské voľby

Strana Hlas-SD si mala len pár dní po parlamentných voľbách rezervovať internetovú doménu pelle2024.sk. Na otázku moderátora či to znamená, že Peter Pellegrini chce budúci rok zabojovať o prezidentské kreslo, Ján Richter priamo neodpovedal. Smer by ho však v prípade kandidatúry podporil. Zároveň vylúčil, že by bol Pellegrini vládnym kandidátom na post prezidenta.

KDH nemá diskusiu o nádejných kandidátoch na prezidentský post zatiaľ uzavretú. Jozef Hajko však priblížil, že v diskusii na túto tému najčastejšie padajú mená ako exminister spravodlivosti Viliam Karas či poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko