Na hlavný obsah

Ľudí ohrozujú svorky túlavých psov: Ich počet stúpa a obec nemá riešenie. Zvieratá sú často agresívne, ľudia majú strach

Podľa vedenia obce musí zakročiť štát.

Ľudí ohrozujú svorky túlavých psov: Ich počet stúpa a obec nemá riešenie. Zvieratá sú často agresívne, ľudia majú strach
Túlavý pes v Markušovciach. Foto: RTVS

Obyvateľov obce Markušovce na Spiši trápia svorky túlavých psov. Po dedine sa pohybujú bez vôdzky. Sú často agresívne a ľudia sa ich boja. Ich počet sa zvyšuje a vedenie obce nevie nájsť účinný spôsob, ako tento problém vyriešiť. Hovorí o beznádeji. Tvrdí, že zakročiť musí štát.

Najväčšie problémy robia túlavé psy skoro ráno. V čase, keď deti prichádzajú do školy. Psy sa svojvoľne bez dozoru pohybujú samé po dedine. “Napádajú a skáču do učiteliek a ohrozujú deti,“ priblížil obyvateľ obce Markušovce Rudolf Horváth.

“Tie psy začínajú byť agresívne, napádať ľudí, mamičky s deťmi aj cyklistov. Podusili hydinu,“ povedal starosta obce Peter Fulla. Miestnemu obyvateľovi Tomášovi Farkašovskému zabili na dvore osem sliepok.

V základnej škole kúpili a okolo plota rozmiestnili rušičky. Tie však psov neodohnali. “Nikto sa k nim nehlási. Sú hladné a robia všetko pre to, aby prežili,“ dodal starosta.

Situáciu s túlavými psami v Markušovciach sledovala v reportáži vo večerných Správach RTVS redaktorka Marie Balážová Melníková:

Útulky nemajú miesto

Na to, aby tento problém v obci eliminovali, je riešením odchyt a umiestnenie psov do útulkov. Tie sú však preplnené.

Markušovce majú zmluvu s útulkom v Kapušanoch. Tam majú umiestnených momentálne 270 psíkov. “Už naozaj nezvládzeme. Snažíme sa psíkov adoptovať, ale Slováci ich nechcú, lebo sú to psy z osád,“ vysvetlila podpredsedníčka OZ Pomoc psíkom na východnom Slovensku Jana Bikkyová.

Zodpovední sa zhodujú, že štát musí zakročiť a obciam s podobnými problémami pomôcť aj zmenou legislatívy. “To nemá koniec. Treba, aby štát zasiahol, aby sa urobili plošné kastrácie, nech sa nerozmnožujú,“ dodala Bikkyová.

V Markušovciach medzitým menia plány rozvoja obce. “Chceli sme pôvodne robiť dom dôchodcov, ale asi budeme robiť útulok,“ skonštatoval starosta Fulla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny