Na hlavný obsah

Vláda pripraví rozpočtovú rezervu pre neziskovky, ktoré prídu o dve percentá z daní. Dotácie však nedostanú všetky

Minister Erik Tomáš priblížil, koho by sa dotácia mala týkať.

Vláda pripraví rozpočtovú rezervu pre neziskovky, ktoré prídu o dve percentá z daní. Dotácie však nedostanú všetky
Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini počas prijatia u prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Foto: TASR/Dano Veselský

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) povedal, že vláda pripravuje rozpočtovú rezervu pre mimovládne organizácie, ak im ubudnú príjmy z darovaných dvoch percent daní. Zároveň dodal, že sa to týka roka 2025, keď bude súčasťou dvoch percent z daní rodičovský dôchodok. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) spresnil, že štátne dotácie sa budú týkať iba organizácií s „ušľachtilými cieľmi“.

„Určitá obava z toho, že či tretí sektor v rámci asignácie a zmeny systému rodinného dôchodku, či dôjde vôbec ku nejakému problému, sa prvýkrát môže ukázať až v roku 2025, keď sa bude asignovať daň za rok 2024,“ povedal. Podľa neho to znamená, že budúci rok ešte nehrozí žiaden problém pre neziskový sektor.

Uviedol, že je tiež dôležité vedieť, koľko ľudí sa nakoniec rozhodne asignovať daň pre svojich rodičov, keď budú vedieť, že už predtým dostanú od štátu všetci seniori plnohodnotný trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku.

„Možno sa tie deti rozhodnú asignáciu ponechať pre tretí sektor. Štát totiž bude suplovať pomyslený rodinný dôchodok vo väčšej miere, dokonca v trinástom dôchodku,“ povedal.

Pomoc pre „ušľachtilé“ združenia

Pellegrini tvrdí, že je presvedčený, že minister sociálnych vecí Erik Tomáš (Hlas-SD) nájde spôsob, aby bola zachovaná aj funkčnosť neziskového sektora. „Ten častokrát supluje štát. Napríklad pri riešení alebo starostlivosti o zdravotne ťažko postihnutých alebo konkrétnej skupine ľudí, ktorí trpia nejakou vážnou poruchou či chorobou, alebo sa starajú o duševné zdravie, pomáhajú týraným ženám alebo opusteným deťom,“ vysvetlil.

Tomáš ho v utorok (7. 11.) večer podľa jeho slov telefonicky informoval, že je pripravený mať od vlády dopredu schválenú rezervu. Tou bude môcť v roku 2025 sanovať prípadné výkyvy, aby nezanikli dotknuté neziskové organizácie.

Minister Erik Tomáš v stredu vo videu na sociálnej sieti Facebook priblížil, že prípadná štátna dotácia by sa mala dotýkať iba organizácií s „ušľachtilými cieľmi“.

„Ak by aj došlo k nejakým výpadkom príjmov z tejto dane, tak tým mimovládnym organizáciám, ktoré sa venujú deťom, zdravotne ťažko postihnutým ľuďom, školským nadáciám a klubom, seniorským organizáciám, športovým združeniam, jednoducho všetkým s ušľachtilými cieľmi, pomôžeme cez štátne dotácie. Tie ostatné mimovládky, ktorých cieľom je ovplyvňovať politický a spoločenský vývoj na Slovensku, majú určite svojich štedrých sponzorov v zahraničí,“ podotkol.

Systém funguje 21 rokov

O avizovaných zmenách pri uplatňovaní dvoch percent z daní sa RTVS rozprávala aj s prezidentkou Daňového fóra Slovenska Alicou Ordou Oravcovou.

„V súčasnosti poukazujeme dve percentá z dane 21. rok. Táto možnosť bola zavedená do zákona v roku 2002 za rok 2001. V tom čase bola možnosť poukázať jedno percento z dane iba fyzickým osobám a to najmenej sumou 20 slovenských korún, čo v súčasnosti predstavuje 0,68 eura,“ spresnila.

Potom sa začalo pridávať, ale aj znižovať. Percentá z dane neskôr mohli poukazovať aj právnické osoby. „Zvažovalo sa, akým spôsobom sa pomôže neziskovému sektoru. Išlo najmä o rôzne športové organizácie, organizácie starajúce sa o starších, o chorých a podobne. A z toho dôvodu sa zvažovalo, či sa štát vzdá určitého príjmu vo forme týchto dvoch percent, vtedy jedného percenta. Alebo sa umožní tak, ako je to v iných štátoch, odpočítať si z daní určitú sumu darov, ktorá sa venuje týmto neziskovým organizáciám,“ vysvetlila.

Prezidentka Daňového fóra Slovenska ozrejmila, že v súčasnosti môže darovať dve percentá buď fyzická alebo právnická osoba. Sú to živnostníci alebo zamestnanci, ktorí zaplatia daň a môžu sa rozhodnúť, že darujú dve percentá, ale iba jednému prijímateľovi. „Alebo ak vykonali nejakú dobrovoľnícku činnosť, sú to až 3 percentá z dane. Pri právnických osobách ide o sumu jedného percenta z dane. A v prípade, ak dáte finančný dar neziskovej organizácii, môžete si zvýšiť toto percento až na dve,“

Pozrite si video:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika