Na hlavný obsah

Sociálna poisťovňa už tento rok nevyplatí 13. dôchodky v plnej výške

Informoval o tom minister práce Erik Tomáš.

Sociálna poisťovňa už tento rok nevyplatí 13. dôchodky v plnej výške
Minister práce Erik Tomáš. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Sociálna poisťovňa už v tomto roku nie je schopná doručiť starobným seniorom 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku. Informoval o tom v utorok (7. 11.) minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Podľa ministra budú na budúci rok všetkým seniorom vyplatený 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku za tento rok, a to vo výške približne 606 eur. „Presnú sumu budeme poznať až v januári budúceho roku,“ dodal.

Takmer 800 miliónov eur

Celkový objem peňazí na nový 13. dôchodok odhaduje minister na 799 miliónov eur. „Z toho 310 miliónov eur už je rozpočtovaných pre ďalší rok na sociálnu dávku, ktorú zaviedol ešte Igor Matovič. Ďalších 315 miliónov získame tým, že zmeníme spôsob poskytovania rodičovského dôchodku a 50 miliónov eur našla Sociálna poisťovňa vo svojom rozpočte,“ priblížil Tomáš.

Na dofinancovanie celej sumy tak rezort potrebuje už „len 124 miliónov eur“. „Väčšine seniorom sa polepší. Bude tu však aj menšia časť seniorov, ktorá si oproti súčasnému stavu pohorší,“ dodal.

Zákon o 13. dôchodku dávajú do legislatívneho procesu okamžite. „Cieľom je dosiahnuť to, aby sa 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku za predchádzajúci rok schválil počas prvého štvrťroka 2024,“ povedal Tomáš.

Dôchodcovia podľa analytika nie sú ohrozenou skupinou

I keď je 13. dôchodok dôležitou súčasťou volebného programu viacerých vládnych strán, analytik INESS Radovan Ďurana upozornil, že zabúdajú na väčšie ekonomické problémy na Slovensku. Poukázal na nízku úroveň životného minima, od čoho sa odvádzajú aj nízke dávky v hmotnej núdzi alebo nevyriešené kompenzácie nákladov cien energií pre nízkopríjmové domácnosti.

Dôchodcovia pritom podľa neho už nie sú ohrozenou skupinou obyvateľstva. „Priemerný dôchodok na Slovensku je už podstatne nad 600 eur. Úroveň priemerného dôchodku na Slovensku je vyššia ako je čistá mzda človeka so mzdou 800 eur. Takže nemôžeme hovoriť, že by priemerne dôchodcovia boli primárnou sociálne ohrozenou skupinou na Slovensku. Takých máme určite viac v rodinách s nízkym príjmom s deťmi, vrátane jednorodičovských domácností,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika