Na hlavný obsah

Medveď v Poľsku napadol aktivistu, ktorý ho prišiel chrániť. Poraneného muža zachránil až jeho kolega

Snažili sa vytvoriť ochrannú zónu okolo medvedieho brlohu.

V pohorí Bieszczady na juhovýchode Poľska napadol cez víkend medveď environmentálneho aktivistu. Život mužovi zachránil jeho kolega, ktorý neskôr v rozhovore s novinármi priznal, že obaja dobrovoľní ochrancovia životného prostredia sami urobili chybu, ktorá viedla k útoku šelmy. Informoval o tom portál Onet.pl. Podľa lesníkov medveď zaútočil, pretože ho vyrušili aktivisti, ktorí sa snažili vytvoriť ochrannú zónu v blízkosti medvedieho brlohu.

Päťdesiatšesťročného muža, ktorému medveď poranil hlavu, telo a končatiny a ktorý sa zotavuje v nemocnici v meste Krosno, zachránil jeho kolega Lukasz Synowiecki. Podľa zistení poľskej polície práve zranený muž vyvolal útok šelmy tým, že sa príliš priblížil k medvediemu brlohu. Evakuácia zraneného muža trvala tri hodiny.

„Išli sme do lesa, aby sme skontrolovali, či nevyrúbali stromy. Snažili sme sa výrub zastaviť, pretože sme vedeli, že v oblasti sa nachádza medvedí brloh. Preto sme požiadali úrady, aby vytvorili špeciálnu zónu so zákazom vstupu. Dopustili sme sa však nedopatrenia a nepozornosti, keď sme boli príliš blízko brlohu, čo sme neplánovali,“ povedal Synowiecki novinárom.

Medveď by dokázal zabiť bez námahy

Aktivista priznal aj ďalšie chyby. S kolegom sa rozišli a boli od seba vzdialení asi 100 metrov, keď medveď zaútočil. „Samotný útok som nevidel, počul som len krik a rev zvieraťa. Sám som začal kričať a rozbehol som sa tým smerom, a vtedy medveď útok prerušil,“ rozprával.

Problém bol v tom, že medveď sa otočil a zamieril k Synowieckemu. „Videl som ho na zlomok sekundy. Bol to silný jedinec,“ povedal aktivista. V tej chvíli si údajne spomenul na radu, ktorú dostal. A to, ako sa správať pri konfrontácii so šelmou. Padnúť na zem a schúliť sa do klbka. „Našťastie to nebolo potrebné. Takéto zviera by zabilo bez námahy. Ale medveď nás zrejme chcel len upozorniť, že sme príliš blízko jeho územia. Keď videl, že je tu viac ľudí, utiekol,“ dodal.

„Nedodržali sme úplne bezpečnostné pravidlá. Obaja sa už pomaly zotavujeme, ale to nič nemení na tom, že máme zlý pocit zo vzniknutej situácie, keď sme, hoci s dobrým úmyslom, narušili medveďov pokoj. Keby tam bola ochranná zóna, nestalo by sa to,“ uzavrel Synowiecki.

Dodal, že lesníci vyrúbali stromy len 60 metrov od medvedieho brlohu. Podľa jeho slov sú v celom regióne len dve ochranné zóny medveďa. Synowiecki tiež podozrieva zamestnancov štátnych lesov, že zámerne neoznamujú, kde sa medvedí brloh nachádza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet