Na hlavný obsah

Medvede spôsobujú problémy aj v Rumunsku. Elektrickými plotmi tam ohradili aj rodinné domy

V krajine žije asi šesťtisíc medveďov.

Medvede spôsobujú problémy aj v Rumunsku. Elektrickými plotmi tam ohradili aj rodinné domy
Ilustračná snímka - budova chránená elektrickým ohradníkom. Foto: RTVS

V Rumunsku žije asi šesťtisíc medveďov, tvrdia to naši zoológovia, ktorí sa tam chodia inšpirovať, ako riešiť problémy so šelmami. Rumuni zas berú inšpiráciu u nás.

Zoológovia z oboch krajín sa stretli v mestečku, kde majú pod elektrinou takmer všetko. Elektrické ohradníky proti medveďom tam nájdete pri škole či obchode.

Ako riešia problémy s medveďmi v Rumunsku zisťovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Podľa posledných zistení a sčítaní je na Slovensku približne 1 200 medveďov. Ide o priemerné číslo, údaje ochranárov a lesníkov sa rozchádzajú.

„Vo veľa veciach je to v Rumunsku rovnaké ako u nás. Rozdiel je v tom, že medvede v oblasti Fagarašu sú pri cestách a dokonca od ľudí už vyžadujú jedlo. To je veľmi nepríjemné. Dúfam, že toto si na Slovensku budeme vedieť ustrážiť,“ priblížil zoológ ŠOP Správy TANAP-u Michal Haring.

Konferencia zoológov sa konala v mestečku Tušnad. Celá dedina je pod elektrickými ohradníkmi – sú pri reštauráciách, kaviarňach, ale aj obyčajných domoch, aby im medvede nechodili do záhrad.

„Ľudia si na to zvykli. Cez deň ohradníky vypínajú. Mestečko sa nachádza v dolinke medzi horami, čiže v medveďom biotope, niečo podobné ako tatranské osady u nás,“ hovorí Haring.

Útočiská pre problémové medvede

Rumunov zaujalo slovenské osádzanie staničiek na zabezpečenie odpadkov. „V tomto budeme rumunským kolegom pomáhať,“ povedal zoológ.

Rumuni chceli situáciu s medveďmi riešiť aj odlovom. „Pri populácii šesťtisíc jedincov stanovili kvótu na 400 kusov a nakoniec od toho upustili,“ skonštatoval Haring.

Prieniky s Rumunmi našli naši zoológovia pre telemetrických obojkoch. „Tie sa chystajú už dlhšie. Na základe satelitných snímok, telemetrických obojkov a fotopascí idú vylepšiť monitoring problémových jedincov,“ priblížil zoológ.

V Rumunsku funguje aj tzv. útočisko, kam vedia umiestniť problémové jedince, ktorých správanie sa už nedá zmeniť. Majú tam aj sirotinec pre malé medvieďatá, ktoré neskôr vedia vypustiť do prírody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet